17 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

«Αλαλούμ» στους σιδηροδρόμους της Γερμανίας λόγω τριήμερης απεργίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν ακυρώσεις τρένων σε όλη τη Γερμανία από την Τετάρτη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία των μηχανοδηγών με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα περισσότερα υπεραστικά, αλλά και πολλά αστικά και περιφερειακά σιδηροδρομικά δρομολόγια. Η κατάσταση σε πολλές περιοχές επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει με τα οχήματά τους μεγάλους οδικούς κόμβους.

Η απεργία των μηχανοδηγών, ξεκίνησε με την απόρριψη των νέων προτάσεων των εργοδοτών. Μάλιστα, τώρα απειλούν τώρα με συνέχιση της απεργίας τους, με συνέπεια να «παραλύσουν» οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, στη δυτική Γερμανία, οι ταξιδιώτες αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

«Είναι λυπηρό όταν εργάζεσαι στην υγειονομική περίθαλψη», είπε στο Reuters ο Άλεξ Μιούλερ, επιβάτης. «Δουλεύουμε σε οίκο ευγηρίας και πρέπει να φτάσουμε στη δουλειά».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), στα τρένα μεγάλων αποστάσεων ακυρώνεται το 80% των δρομολογίων, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «έκτακτης ανάγκης», με μεγαλύτερα τρένα και συχνότερα δρομολόγια, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι μηχανοδηγοί.

Μετά και τη νέα απόρριψη της προσφυγής των εργοδοτών DB και Transdev από το κρατιδιακό Εργατικό Δικαστήριο της Έσσης, η απεργία για τις εμπορευματικές μεταφορές ξεκίνησε χθες στις 18:00 και για τις επιβατικές στις 02:00 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις 18:00.

Οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αδύναμων μακροοικονομικών δεδομένων, υψηλών επιτοκίων και δημοσιονομικού χάους.

«Εάν δεν υπάρξει κάτι μέχρι την Παρασκευή, θα κάνουμε ένα διάλειμμα και θα συνεχίσουμε στην επόμενη εργατική μάχη», δήλωσε ο κ. Βεζέλσκι στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» των ARD και ZDF και επέκρινε την τελευταία πρόταση των εργοδοτών ως «πρόκληση».

Η απεργία στα τρένα συμπίπτει με την εν εξελίξει από την Δευτέρα «εβδομάδα δράσης» των αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο και έχουν αποκλείσει με τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά κεντρικές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό