22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ακτιβιστές χτύπησαν με σφυριά πίνακα του Βελάσκεθ προκαλώντας ζημιές

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον τελευταίο χρόνο ακτιβιστές για το κλίμα επιλέγουν μουσεία και κοινωνικές εκδηλώσεις για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να «φωνάξουν» την άποψή τους.

ιδιαίτερα στη Βρετανία κάνουν δράσεις σε μουσεία βανδαλίζοντας αντικείμενα που εκτίθενται αλλά είναι η πρώτη φορά που προκάλεσαν ζημιά σε πίνακα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, δύο ακτιβιστές για το κλίμα που ανήκουν στην ομάδα Just Stop Oil, χτύπησαν το γυαλί που προστατεύει τον πίνακα του Ντιέγκο Βελάσκεθ 10 φορές με σφυριά στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν είχαν προκαλέσει ζημιά τον πίνακα του Βελάσκεθ. Ωστόσο, σήμερα μια εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης είπε σε δήλωση της ότι «υπέστη ελάχιστη ζημιά η επιφάνεια του πίνακα».

Το έργο – μια αναπαράσταση του 17ου αιώνα ρωμαϊκής θεάς που κοιτάζει το πρόσωπό της σε έναν καθρέφτη, με τον τίτλο «Η Αφροδίτη μπροστά στον καθρέφτη» υποβάλλεται σε εργασίες συντήρησης», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το πότε ο πίνακας του Βελάσκεθ θα εκτεθεί ξανά.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι ακτιβιστές της ομάδας Just Stop Oil έχουν γίνει πρωτοσέλιδο για τις δράσεις τους σε βρετανικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων διαμαρτυριών όπου τα μέλη της κόλλησαν τα χέρια τους στο «Το κάρο του σανού» του Τζον Κόνσταμπλ και πέταξαν ντοματόσουπα πάνω από «Τα Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, δύο άλλα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο.

Η δράση αυτής της εβδομάδας φαίνεται να είναι η πρώτη στην οποία οι ακτιβιστές της ομάδας κατέστρεψαν ένα έργο τέχνης.Πολλά μέλη έχουν κριθεί στο παρελθόν ένοχα για πρόκληση εγκληματικής ζημιάς σε μουσεία. Κατά τη διάρκεια ορισμένων από αυτές τις δικαστικές υποθέσεις, οι ακτιβιστές της Just Stop Oil είπαν ότι είχαν συζητήσει τα σχέδιά τους με ειδικούς της τέχνης για να διασφαλίσουν ότι η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης ήταν περιορισμένη.

Την Τρίτη, η Εθνική Πινακοθήκη είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω το περιστατικό της Δευτέρας ή να εξηγήσει την ακριβή φύση της ζημιάς. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λονδίνου ανέφερε ότι οι δύο ακτιβιστές της Just Stop Oil συνελήφθησαν για ζημιές, επειδή το γυαλί που προστατεύει τον πίνακα είχε βανδαλιστεί.

Ο James Skeet, εκπρόσωπος της Just Stop Oil, δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα πως επειδή ο πίνακας του Βελάσκεθ είχε υποστεί ζημιά στο παρελθόν, οι ενέργειες της ομάδας δεν ήταν πρωτόγνωρες ενώ σημείωσε ότι σκοπός της ομάδας ήταν να εμπνεύσει το μουσείο να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή.

New York Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό