18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ακούστε τους απόκοσμους ήχους του Διαστήματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Τρεις νέες ηχογραφήσεις εικόνων από το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA, αλλά και από διαφορετικά τηλεσκόπια, κυκλοφόρησαν μαζί με ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει ντεμπούτο στην πλατφόρμα ροής NASA+.

Η «ηχοποίηση» είναι η διαδικασία μετατροπής δεδομένων σε ήχους. Στην περίπτωση του Chandra, τα επιστημονικά δεδομένα συλλέγονται από το διάστημα ως ψηφιακά σήματα και συνήθως μετατρέπονται σε οπτικές εικόνες. Το έργο sonification «χαρτογραφεί» αυτές τις πληροφορίες και τις μετατρέπει σε ήχο.

Οι νέοι αυτοί ήχοι αντιπροσωπεύουν ένα νεκρό Άστρο, ένα Νεφέλωμα και έναν μακρινό Γαλαξία. Για τη διαδικασία έχουν χρησιμοποιηθεί δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA καθώς και από τα James Webb και Hubble.

Το νέο ντοκιμαντέρ, «Listen to the Universe», είναι τώρα διαθέσιμο στο NASA+, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι ηχογραφήσεις και παρουσιάζουν αντικείμενα που παρατηρήθηκαν από τα τηλεσκόπια του οργανισμού που ασχολείται με την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο ήχος ενός νεκρού Άστρου:

Το έργο ηχογραφήσεων της NASA ξεκίνησε το 2020 και βασίστηκε σε παρόμοια έργα του Chandra που αποσκοπούσαν στην προσέγγιση τυφλών και ατόμων με προβλήματα όρασης.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τη NASA και βοηθούμε να μαθευτεί η ιστορία για το έργο των ηχογραφήσεών της», δήλωσε η Kimberly Arcand, επιστήμονας οπτικοποίησης και αναδυόμενων τεχνολογιών του Chandra, η οποία ηγείται των προσπαθειών ηχογράφησης, μαζί με τους συνεργάτες της στο SYSTEM Sounds. «Είναι υπέροχο να βλέπουμε πώς αυτό το έργο έχει αναπτυχθεί και έχει φτάσει σε τόσους πολλούς ανθρώπους», συμπλήρωσε.

Ο ήχος ενός Νεφελώματος:

Το NASA+ είναι η νέα πλατφόρμα ροής της υπηρεσίας, η οποία παρέχει βίντεο και επιπλέον υλικό σχετικά με τον Οργανισμό στο ευρύ κοινό, όποτε και όπου επιθυμεί να έχει πρόσβαση. Η υπηρεσία ροής κατά παραγγελία είναι διαθέσιμη για λήψη στις περισσότερες μεγάλες πλατφόρμες μέσω της εφαρμογής NASA App σε κινητές συσκευές και tablet iOS και Android, καθώς και στις συσκευές αναπαραγωγής μέσων ροής Roku και Apple TV.

«Οι ηχογραφήσεις προσθέτουν μια νέα διάσταση στις εντυπωσιακές διαστημικές εικόνες και τις καθιστούν για πρώτη φορά προσβάσιμες στην κοινότητα των τυφλών και των ατόμων με χαμηλή όραση», δήλωσε η Liz Landau, η οποία ηγείται των προσπαθειών πολυμέσων για το Τμήμα Αστροφυσικής της NASA στα κεντρικά της γραφεία στην Ουάσιγκτον.

Η Landau επέβλεψε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Listen to the Universe»: «Είχα την τιμή να βοηθήσω και να αφηγηθώ την ιστορία σχετικά με το πως ο Δρ. Arcand και η ομάδα SYSTEM Sounds δημιουργούν αυτές τις μοναδικές ηχητικές εμπειρίες και τον ευρύ αντίκτυπο που είχαν οι ηχογραφήσεις».

Ο ήχος ενός μακρινού Γαλαξία:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο ηχητικοποίησης της NASA μέσω του Chandra που γίνεται σε συνεργασία με το Universe of Learning, μπορείτε να βρείτε στη σχετική ιστοσελίδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό