16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Ακλόνητη» η δέσμευση των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Tην «ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» επιβεβαίωσε ο Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν είχε επίσης επικοινωνία με συμμάχους του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες των χωρών εξέφρασαν ανησυχία για πιθανές παραχωρήσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για την ομάδα των «Εννέα του Βουκουρεστίου» περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία.

Ο Μπάιντεν είχε πυροδοτήσει ανησυχίες την προηγούμενη μέρα, δηλώνοντας ότι σχεδίαζε να έχει συνομιλίες με τη Ρωσία και τουλάχιστον τέσσερις ανώνυμους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη θέση της Μόσχας στη συμμαχία.

Στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξη στην Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία και δεσμεύτηκε να μην πραγματοποιήσει συνομιλίες για το μέλλον της χώρας χωρίς τους εκπροσώπους της στο τραπέζι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους δεσμεύονται στην αρχή ΄΄καμία απόφαση ή συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών,η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν θερμή, με τον Μπάιντεν να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις ότι η ρωσική επιθετικότητα θα αντιμετωπιστεί με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι θα ήθελε να μιλήσει απευθείας με τον ρώσο ηγέτη.

«Η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για αυτές τις συνομιλίες, έχει τη θέση της και ελπίζουμε ότι συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των εταίρων μας, αυτή η συνομιλία θα γίνει», δήλωσε ο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Αντρι Σιμπιχα (Andriy Sybiha).

«Η Ουκρανία δεν είναι η πλευρά που ευθύνεται για την κλιμάκωση», είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, υποστηρίζουμε τα διπλωματικά εργαλεία. Χρειάζεται διπλωμάτες και ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Η ουκρανική κυβέρνηση είπε ότι οι Ζελένσκι και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης τρόπους παροχής ασφάλειας, οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης στην Ουκρανία για την «καταπολέμηση» της ρωσικής επιθετικότητας.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν, εκ μέρους των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων, εξέφρασε «βαθιές ανησυχίες» για τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι θα απαντήσει με «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα» σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής δράσης.

Τι είπε με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου»

Σε ξεχωριστή επικοινωνία του με εννέα ανατολικοευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν κατέστησε ξανά σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν ένα έθνος να αναγκάσει ένα άλλο έθνος να αλλάξει τα σύνορά του ή να περιορίσει την ικανότητά του να συνεργάζεται με άλλες χώρες και ότι δεν είχε κάνει παραχωρήσεις στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Αυτές οι συζητήσεις καλύπτουν «το μέλλον των ανησυχιών της Ρωσίας σε σχέση με το ΝΑΤΟ σε μεγάλο βαθμό» και θα διερευνήσουν «αν μπορούμε ή όχι να βρούμε λύσεις», είπε ο Μπάιντεν.

Στη συνομιλία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Μπάιντεν πρότεινε την ανάπτυξη «πρόσθετων δυνατοτήτων» σε ορισμένες από τις χώρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, δήλωσε ο Άστα Σκαϊσγκίριτε, επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Λιθουανού προέδρου.

Διαβεβαίωσε επίσης τις χώρες ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις που να τις επηρεάζουν χωρίς τη συμμετοχή τους, είπε ο Σκαϊσγκίριτε σε ενημέρωση μετά την κλήση. «Τίποτα για εσάς χωρίς εσάς, με άλλα λόγια δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις πίσω από την πλάτη μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ υποβάθμισαν τις ανησυχίες τους για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τη Ρωσία, λέγοντας ότι συμμετείχαν σθεναρά με συμμάχους σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου όλη την εβδομάδα σχετικά με την πιθανή πρόοδό τους και επανέλαβαν δημοσίως ότι η Μόσχα δεν θα είχε ρόλο στον καθορισμό της συμμετοχής άλλων χωρών στη συμμαχία.

Αυτή η δέσμευση περιελάμβανε συνομιλίες με τη νέα γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, προτρέποντας το Βερολίνο να σταματήσει τον αγωγό Nord Stream 2 εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν επίσης τους ευρωπαίους συμμάχους να προχωρήσουν σε κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εξαγωγές εμπορευμάτων, εάν η Ρωσία συνεχίσει με επιθετική στρατιωτική εκστρατεία.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό