16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αιώνια ζωή; Αυτές οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης φιλοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι φαντασιώσεις περί αθανασίας και παρατεταμένης διατήρησης της ζωής είναι πιθανότατα τόσο παλιές όσο και η ίδια η Ανθρωπότητα, αλλά οι νέες εξελίξεις στη Ρομποτική και τα προηγμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης φέρνουν αυτές τις ιστορίες θεωρητικά πιο κοντά στην πραγματικότητα με γρήγορους ρυθμούς. Οι ερευνητές στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης αναπτύσσουν ήδη AI μοντέλα ηλικιωμένων ανθρώπων που φιλοδοξούν να αποτυπώσουν μια φευγαλέα εικόνα της ψυχής ενός αγαπημένου προσώπου.

Στις μέρες μας, εταιρείες όπως η HereAfter και η Deepbrain AI χρησιμοποιούν την ίδια βασική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τα deepfakes και τα chatbots προκειμένου να δημιουργήσουν ψηφιακά αντίγραφα ανθρώπων πριν πεθάνουν. Αυτά τα αντίγραφα χρησιμοποιούν δεδομένα και προσωπικές αναμνήσεις που παρέχονται από τον προσεχώς αποθανόντα άνθρωπο για να δημιουργήσουν ένα πειστικό αντίγραφο. Άλλοι, όπως εκείνοι της ομάδας Digital Immortality Now, αναπτύσσουν με παρόμοιο τρόπο μεθόδους και πρωτόκολλα για τη σωστή καταγραφή και συλλογή δεδομένων, τα οποία, όπως λένε, θα μπορούσαν μια μέρα να χρησιμοποιηθούν από μια προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη για την «ψηφιακή ανάσταση» ενός νεκρού ανθρώπου.

Παράλληλα, η πρόοδος στα συστήματα Ρομποτικής που προσομοιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη ζωή υποδηλώνει ένα μέλλον όπου αυτά τα ψηφιακά αντίγραφα θα μπορούσαν να έχουν ένα σώμα που θα αξιοποιούν για να κινούνται μέσα στον κόσμο. Η Hanson Robotics, μια εταιρεία κατασκευής ρομπότ με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ιδρύθηκε το 2013, έχει ήδη αναπτύξει αρκετά ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία μιλούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους στο στυλ του ανθρώπου στον οποίο βασίζονται.

HereAfter

Η HereAfter είναι μια startup εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εικονικό αντίγραφο του εαυτού σας, στο οποίο η οικογένεια και οι φίλοι σας θα έχουν πρόσβαση και μετά το θάνατό σας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα chatbot που θέτει  μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό του χρήστη και το ιστορικό της ζωής του. Στη συνέχεια, η HereAfter καθοδηγεί τους χρήστες να υποβάλουν ηχογραφήσεις όπου μιλούν για αξιομνημόνευτες στιγμές της ζωής τους, καθώς και μερικές φωτογραφίες για να κάνουν το αντίγραφο πιο προσωπικό.

Εφοδιασμένη με όλα αυτά τα δεδομένα, η HereAfter ισχυρίζεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα εικονικό αντίγραφο του εαυτού σας με το οποίο οι δικοί σας θα μπορούν να αλληλεπιδρούν ανά πάσα στιγμή.

Hanson Robotics

Η Hanson Robotics συνδυάζει προηγμένα γλωσσικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης με εξαιρετικά ρεαλιστική τεχνολογία Ρομποτικής σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα ρομπότ που συνδυάζει την εμφάνιση με τη μοναδική προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ρομπότ της είναι σε θέση να διατηρούν οπτική επαφή, να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να διεξάγουν φυσικές συνομιλίες, προκειμένου να οικοδομούν πραγματικές σχέσεις. Η Sophia, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ρομπότ της Hanson Robotics, φαίνεται να αστειεύεται και να παίζει ψαλίδι με πέτρα και χαρτί στην εκπομπή Tonight Show with Jimmy Fallon.

ReMemory

Η ReMemory ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης της θα επιτρέψει στους αγαπημένους της να έχουν πραγματικές συνομιλίες μεγάλης διάρκειας με τους αποθανόντες αγαπημένους τους μέσω ενός εικονικού αντιγράφου σε μια αίθουσα μνήμης. Η εταιρεία διεξάγει περίπου επτά ώρες συνεντεύξεων με έναν υποψήφιο χρήστη πριν πεθάνει και στη συνέχεια χρησιμοποιεί πρόσθετα δεδομένα που συλλέγει και τεχνολογίες βαθιάς μάθησης για να δημιουργήσει έναν εικονικό κλώνο. Η εικονική εκδοχή του ατόμου μπορεί στη συνέχεια να στείλει εξατομικευμένες σημειώσεις ή και μηνύματα βίντεο σε αγαπημένα πρόσωπα σε γενέθλια, επετείους ή άλλες ιδιαίτερες ημέρες. Οι πενθούντες σύντροφοι ή τα παιδιά μπορούν επίσης να ζητήσουν να μιλήσουν με το εικονικό αντίγραφο σε έναν εξειδικευμένο εκθεσιακό χώρο μνήμης που διαθέτει οθόνη 400 ιντσών.

Digital Immortality Now

Ο Ρώσος διανοητής Alexey Turchin έχει ένα σχέδιο για τη διατήρηση της ζωής επ’ αόριστον, αν και αυτό προϋποθέτει ένα ισχυρό μελλοντικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν υπάρχει σήμερα. Ο ίδιος θέλει να είναι έτοιμος όταν αυτό δημιουργηθεί. Μέσω της εταιρείας του, της Digital Immortality Now, ο Turchin λέει ότι έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο για τη συλλογή και τεκμηρίωση δεδομένων για ένα άτομο που θα μπορούσαν μια μέρα να αποδειχθούν καθοριστικά για τη «μελλοντική ανακατασκευή» του.

Το «πρωτόκολλο μεταφόρτωσης» του Turchin περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων DNA, τη δημιουργία έργων τέχνης σχετικά με προσωπικές αναμνήσεις και την καταγραφή καθημερινών ρουτινών και αλληλεπιδράσεων με άλλους σε βίντεο. Στο μέλλον, ο Turchin πιστεύει ότι η υπερ-ευφυής Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σε θέση να πάρει αυτές τις καταγραφές και τα δεδομένα και να ανασυνθέσει πειστικά την προσωπικότητα του υποκειμένου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αποστολή επαναφοράς της ψυχής ενός ατόμου πολύ καιρό μετά την αποσύνθεση του φυσικού σώματος του.

Promobot

Η Promobot αναπτύσσει ανθρωποειδή που όπως ισχυρίζεται μπορούν να διαμορφωθούν ώστε να μοιάζουν με οποιονδήποτε στη Γη. Όπως και το ρομπότ της Hanson Robotics που αναφέρθηκε προηγουμένως, το Promobot προσπαθεί να μιμηθεί την πραγματική ανθρώπινη επικοινωνία μέσω πάνω από 600 διαφορετικών εκφράσεων του προσώπου. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ρομπότ της δραστηριοποιούνται ήδη σε τουλάχιστον 35 χώρες, όπου αντιπροσωπεύουν εικονικούς «διαχειριστές, διαφημιστές, συμβούλους, οδηγούς και θυρωρούς». Αν και ομολογουμένως δεν είναι η πιο γοητευτική οδός προς την αιώνια ζωή, κάποιοι θα μπορούσαν θεωρητικά να κατασκευάσουν ένα Promobot κατ’ εικόνα τους και να του δώσουν εντολή να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδευμένο στη φωνή και την προσωπικότητα του αποθανόντος.

Alcor

Μια διαφορετική προσέγγιση για την αιώνια ζωή είναι αυτή της Κρυογονικής που έχουμε δει πολλές φορές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και games. Η βασική ιδέα είναι να καταψυχθεί ο άνθρωπος σε τέτοιο βαθμό όπου θα μπορεί να επιβιώσει για πολλά χρόνια χωρίς να γερνά, ενώ με κάποιο τρόπο θα καταστεί εφικτό να ξεπαγώσει και να συνεχίσει κανονικά τη ζωή του στο μακρινό μέλλον.

Αυτό ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι προσφέρει η Alcor. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα στέλνει έναν εργαζόμενο της να μείνει κοντά σε ένα άτομο που πεθαίνει για περίπου μια εβδομάδα πριν συμβεί το μοιραίο. Έπειτα, τις κρίσιμες στιγμές μετά την παύση των καρδιακών παλμών του ατόμου και την επίσημη ανακήρυξή του ως νεκρού, αρχίζει η πραγματική δουλειά. Μέσα στις πρώτες δύο ώρες από το θάνατο του ατόμου, η Alcor αναφέρει ότι θα αποκαταστήσει τεχνητά την κυκλοφορία του αίματος και την αναπνοή, προκειμένου να προστατεύσει κρίσιμα όργανα όπως ο εγκέφαλος. Στη συνέχεια, ο ασθενής τοποθετείται σε ένα ψυχρό λουτρό όπου το αίμα του αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα «διάλυμα διατήρησης των οργάνων».

Αφού γεμίσει με το διάλυμα, το σώμα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της Alcor στην Αριζόνα και γι’ αυτό συνιστάται ο ασθενής να προσπαθήσει να πεθάνει εκεί κοντά. Μόλις βρεθεί στις εγκαταστάσεις, η Alcor επισημαίνει ότι τοποθετεί «κρυοπροστατευτικά» στην κυκλοφορία του αίματος, προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει την πλήρη κατάψυξη, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα όργανα. Στη συνέχεια, ο ασθενής ψύχεται στους -196° C και η Alcor πιστεύει ότι μπορεί να «παύσει αποτελεσματικά τον θάνατο». Ωστόσο, η πραγματική αναζωογόνηση αυτού του κρυοσυντηρημένου ατόμου εξακολουθεί να παραμένει αδύνατη.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό