20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αιχμές Δραγασάκη για απαξίωση των κομμάτων από «φωτεινά πρόσωπα» και «μεσσίες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Λεβέντη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο υπό τον τίτλο «Οδοιπόρος σε δύσβατους δρόμους», αποτέλεσε την αφορμή συνεύρεσης πρώην συντρόφων που έχουν πάρει διαφορετικούς δρόμους.

Παράλληλα συνέπεσε με τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου οι παρουσίες και οι παρεμβάσεις είχαν μια ιδιαίτερη σημασία. Όπως του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην κορυφαίου υπουργού Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος αναφέρθηκε στο «δύσβατο αλλά αξιοβίωτο» οδοιπορικό του κ. Λεβέντη από την προδικτατορική περίοδο και τους φοιτητικούς αγώνες, την ένταξή του στο ΚΚΕ το 1956 και την δράση του μέσω της ΕΔΑ, την αντιδικτατορική δράση, την μεταπολίτευση, την δημιουργία του Συνασπισμού και την διάσπαση του ΚΚΕ, έως την διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ και την δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, αλλά και την λαμπρή ιατρική σταδιοδρομία του στην νευροχειρουργική.

«Είναι ο δύσκολος δρόμος αλλά μόνο αυτός μπορεί να είναι νικηφόρος για τις αξίες και τους στόχους μας. Οι φαινομενικά εύκολοι δρόμοι είναι ψεύτικοι και οι υποσχέσεις αποδείχνοντας απατηλές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, προκρίνοντας την ανάγκη «η πολιτική να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εμπορευματοποίησης και του μάρκετινγκ και να ξαναγίνει μια αυθεντική λαϊκή και κοινωνική υπόθεση, όπως την έζησε και την υπηρέτησε ο Θανάσης Λεβέντης, προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σήμερα».

«Αδιέξοδες μορφές αντίδρασης η δημαγωγία της άκρας Δεξιάς και η αποχή»

Οι αιχμηρές επισημάνσεις του κ. Δραγασάκη δεν περιορίστηκαν στα παραπάνω αλλά επεκτάθηκαν στην ουσία της πολιτικής στην εποχή μας. «Τα κόμματα απαξιώνονται ή αντικαθίστανται από φωτεινά υποτίθεται πρόσωπα. Η συλλογική δράση και συμμετοχή δίνουν τη θέση τους σε λογικές “ανάθεσης” σε κάποιους μεσσίες που θα λύσουν υποτίθεται τα προβλήματα. Οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως καταναλωτές και η πολιτική αντιγράφει μεθόδους του εμπορικού μάρκετινγκ για να τους δελεάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα πως «κάποιοι παρασύρονται από τη δημαγωγία της άκρας Δεξιάς, άλλοι αντιδρούν με αποχή, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και πολέμων, που η Δικαιοσύνη και η Ειρήνη είναι τα μεγάλα ζητούμενα και οι δυο αυτές μορφές αντίδρασης είναι αδιέξοδες και επικίνδυνες».

Και έθεσε το ερώτημα αν μπορεί η Δημοκρατία να αναζωογονηθεί και αν μπορεί η πολιτική να γίνει ξανά ελκυστική, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει σε θετικούς συλλογικούς στόχους και αν η Αριστερά μπορεί να γίνει ο καταλύτης «ενός νέου οράματος για την κοινωνία, αρχίζοντας από το περιεχόμενο της ίδιας της πολιτικής».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Τόλιος, ο Νίκος Μπίστης, συμπαρουσιαστής του βιβλίου, ο Φώτης Κουβέλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Λαοκράτης Βάσσης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ζήσης Καπράνας κ.ά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό