17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος στο «μενού» της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο παρά πέντε της συνάντησης πολύ σκληρές δηλώσεις και απειλές κατά της Ελλάδας από στενό συνεργάτη του Ερντογάν που επαναφέρει το casus belli

Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος είναι το βασικό μενού της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα το απόγευμα (6μμ) στη Νέα Υόρκη, της δεύτερης εντός του 2023. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Τουρκίας, θα είναι παρόντες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ από την Τουρκία παρά το θετικό κλίμα τον τελευταίο καιρό ακούγονται σκληρές δηλώσεις περί γαλάζιας πατρίδας.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος χθες δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν φιλία πολλών δεκαετιών.

Ωστόσο, χθες ο Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ αναφερόμενος στην Κύπρο κράτησε σκληρή γραμμή και κάλεσε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τους τουρκοκύπριους ως ανεξάρτητο κράτος ζητώντας την οριστική διχοτόμηση του νησιού.

Απειλή από συνεργάτη του Ερντογάν κατα Ελλάδας

Ανεβάζει τους τόνους ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, με στόχο τα «ήρεμα νερά» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φουάτ Οκτάι επανέφερε το casus belli λέγοντας ότι είναι «αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για την Αγία Σοφία», σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Φουάτ Οκτάι, πρόεδρος επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τουρκικού κοινοβουλίου δήλωσε: «Αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια στα νησιά του Αιγαίου, στο Αιγαίο Πέλαγος. Λένε πως πρέπει να υπάρχει κατανόηση σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μα εμείς ήδη αυτό το είχαμε κηρύξει αυτό ως αιτία πολέμου (σ.σ. την αύξηση στα 12 μίλια).

Το θέμα με την Αγία Σοφία τι σχέση έχει; Το βρίσκουν ανησυχητικό που έχει ανοίξει η Αγία Σοφία. Τι σχέση έχει αυτό; Σε εσάς θα ρωτήσουμε; Λένε ‘πρέπει να αποδεχτείτε ότι το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό’. Τι έκθεση είναι αυτή;  Δηλαδή θέλουν η Τουρκία να αποδεχτεί μια δομή παρόμοια με το Βατικανό. Εκείνο είναι ένα ίδρυμα της Τουρκικής Δημοκρατίας και έχει καθοριστεί κάτω από ποιες συνθήκες θα διοικείται. Αν θέλετε αυτό να διοικείται με μια δομή όπως το Βατικανό και βάζετε μέσα στα θέματα και το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας, αυτό είναι αντίθετο με την αρχή της ουδετερότητας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό