23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αθήνα: Σε λειτουργία οι νέες κάμερες στις λεωφορειολωρίδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέθηκαν σε λειτουργία οι 12 νέες κάμερες που τοποθετήθηκαν στις αποκλειστικές λωρίδες κίνησης των λεωφορείων στην Αθήνα και όσοι τις παραβιάζουν, δεν εξαιρούνται τα ΤΑΞΙ, θα λαμβάνουν κλήσεις με φωτογραφία στο σπίτι τους.
Οι εν λόγω κάμερες εκτός της καταγραφής της παράβασης, μπορούν να εντοπίζουν και την παραβίαση του ορίου ταχύτητας με την κλήση να αποστέλλεται στα σπίτια των παραβατών.
Το ύψος του προστίμου
Το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 200 ευρώ και βεβαιώνεται από την Τροχαία Αττικής. Παράλληλα αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον ΟΑΣΑ.

Οι ψηφιακές κάμερες καταγραφής και φωτογράφισης οχημάτων θα αντικαταστήσουν τις περισσότερες από τις υφιστάμενες αναλογικές, πολλές εκ των οποίων δε λειτουργούν. Το σύστημα θα έχει ψηφιακή κάμερα, τεχνολογίας ραντάρ και εσωτερικό φλας, ενώ οι κάμερες θα συνοδεύονται και από ισάριθμους θαλάμους υποδοχής.
Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ-φωτογραφικής κάμερας) θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την λεωφορειολωρίδα θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία. Επίσης στη φωτογραφία θα εμφανίζεται η ταχύτητα κίνησης, το σημείο της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και όποιο άλλο στοιχείο κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης.
Πού βρίσκονται οι κάμερες
Συγκεκριμένα οι νέες κάμερες πρόκειται να εγκατασταθούν ως εξής:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες
Στις αποκλειστικές λωρίδες των λεωφορείων παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση, η στάση και απαγορεύεται η στάθμευση των:

Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.λπ.)
Δικύκλων
Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κ.λπ.).

Ποιοι απαγορεύονται να χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες
Απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών). Επίσης, στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων A.Λ.Λ. από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κ.λπ. και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.
Ώρες λειτουργίας και το πρόστιμο
Η ρύθμιση για τις αποκλειστικές λωρίδες των λεωφορείων παράλληλης ροής ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από 06:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 06:00 έως 16:00. Η ρύθμιση για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής ισχύει για όλο το 24ωρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό