24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αδύνατη η επιστροφή στα πλεονάσματα το 2022. Θα ζητηθεί παράταση για το 2023 στο επόμενο Eurogroup

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. για την ανάγκη επιστροφής των κρατών μελών στα πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2022 έχει θορυβήσει και την ελληνική κυβέρνηση που κατά την παρούσα φάση δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μέσα στο 2021 θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα είναι συνεπείς στις πληρωμές των πρώτων δόσεων ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων δόσεων φόρου εισοδήματος αλλά και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν την ενημερότητά τους για τον ΦΠΑ γ’ τριμήνου. Από εκεί και πέρα, το να περάσει η Ελλάδα από έλλειμμα 4 δις ευρώ σε πλεόνασμα θα απαιτηθεί είτε νέος δανεισμός μέσω ομολόγων ή δημοπρασία εντόκων γραμματίων δημοσίου μαζί με τη φορολογική συνέπεια που φαίνεται δύσκολη αυτή την περίοδο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πληρωμές αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του Αυγούστου και τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν να εκταμιεύονται και μέσα στον Οκτώβριο και ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επίσης η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα γιατί εκτιμάται μείωση της κατανάλωσης αλλά και μείωση του περιθωρίου διύλισης στα διυλιστήρια. Άμεσα ή έμμεσα υπολογίζεται ότι από τα έκτακτα έξοδα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ‘δημοσιονομικοί χώροι’ για επιπλέον στηρίξεις ευάλωτων ομάδων. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. θα δώσει περιθώριο επιστροφής στα πλεονάσματα μετά το 2022. Αν ζητήσει να κλείσουν τα ελλείμματα μέσα στο α’ εξάμηνο 2022 η κατάσταση για την ελληνική οικονομία και για την κυβέρνηση βεβαίως, θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα ενταχθεί σε μία μεγάλη ομάδα κρατών που θα ζητήσει από το επόμενο Eurogroup παράταση για την διαδικασία κλεισίματος των ελλειμμάτων μετά το 2022 (δηλαδή κατά την περίοδο 2023-2024)

Ο δύσκολος χειμώνας των επιχειρήσεων

Η εκτίναξη του λειτουργικού κόστους λόγω ενέργειας και η διαφαινόμενη μείωση της κατανάλωσης και στην Ελλάδα (στα κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ήδη έχει καταγραφεί αυτή η υποχώρηση) αναμένεται να συρρικνώσει την παραγωγική διαδικασία στην ελληνική οικονομία. Οι παραγγελίες αγαθών, λόγω της ανόδου του κόστους μεταφορών και αποθήκευσης (logistics) καθυστερούν να παραδοθούν και μαζί τους καθυστερούν και οι πληρωμές. Πλέον ο κύκλος πληρωμών έχει ξεπεράσει τους 3 μήνες και αυτό είναι το σημείο που δείχνει ότι οδεύουμε σε ‘ξηρασία’ σε ότι αφορά τη ρευστότητα για εταιρείες λιανικού, χονδρικού εμπορίου, υπηρεσιών, διαμεσολάβησης και μεσιτείας κ.ά. Το χειρότερο είναι ότι  υπό τις παρούσες συνθήκες, ο ‘φαύλος κύκλος’ στενότητας ιδιωτών και νοικοκυριών και αδυναμίας εκτάκτων επιχορηγήσεων από το Κράτος επιταχύνεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό