24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αδιανόητα ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια η στάση Μητσοτάκη στο θέμα της Θράκης

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αν υπήρχε Νόμπελ ανευθυνότητας θα το είχε πάρει ο κ. Μητσοτάκης με την στάση του σε ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξής του, απαντώντας στα πυρά του προέδρου της Ν.Δ. για το ζήτημα του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» και «αθλιότητα», γνωστοποιώντας πως «στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γινόταν σαφής αναφορά και για τον υποψήφιο της Ν.Δ. και αυτή η αναφορά μιλά για στρατευμένο στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου».

«Λυπάμαι που το κάνω, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να δείξω στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη και της ανευθυνότητάς του. Πέντε μέρες τώρα κάνουν τον ανήξερο και δεν σχολιάζουν καν τη δήλωση του υποψηφίου της Ν.Δ. που μίλησε για ‘Τούρκους’ της ‘δυτικής Θράκης’ σε τουρκικό μέσο. Εγώ δεν θα ζητήσω εξίσου ανεύθυνα από τον κ. Μητσοτάκη να τον αποσύρει από τα ψηφοδέλτια ή να του ζητήσει δηλώσεις εθνικοφροσύνης. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας κάποια στιγμή» είπε.

Στηλιτεύοντας την στάση της Ν.Δ. είπε πως ήταν «στρατηγική επιλογή που είχε να κάνει με την επιθυμία του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο του χάρτη όπου οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα έχουν υπερισχύσει αλλά και με την σκοπιμότητα του να ψαρέψει ψήφους όχι μόνο από τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Παρατήρησε επιπλέον πως «το να ζητά κανείς δηλώσεις εθνικοφροσύνης από τους μουσουλμάνους βουλευτές μας ότι είναι Έλληνες, δεν είναι κάτι νέο, καθώς πριν το ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης το είχε ζητήσει ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Μιχαλολιάκος». «Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σκέρτσος ακολουθούν τακτική Κασιδιάρη, αυτό κάνουν» συνέχισε, ενώ επανέφερε το θέμα του «ωμού εκβιασμού» της Ντόρας Μπακογιάννη «μπροστά στις κάμερες, όχι μόνο προς τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά κάθε κοινωνική ομάδα που τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να βρεθεί απέναντι».

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ / INTIME NEWS«Τίποτε δεν έχει κριθεί»

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, η οποία όπως είπε γίνονται με άλλο εκλογικό σύστημα, αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. «Δεν είναι ο δεύτερος γύρος, είναι μία νέα εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση. Δεν παραβλέπω το βάρος του συσχετισμού της 21ης Μαΐου» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «τίποτε δεν έχει κριθεί πριν ο ελληνικός λαός αποφασίσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σε αυτή την αναμέτρηση εκ των πραγμάτων τίθενται διλήμματα που αφορούν την επομενη μέρα: με ποια κυβέρνηση και με ποιο πρόγραμμα». Όπως είπε, «στις 25 Ιουνίου δύο εναλλακτικά προγράμμα τίθενται στην κρίση των πολιτών: αυτό της Ν.Δ. με τις φανερές και κυρίως τις κρυφές πλευρές του και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να συγκροτήσει ένα καθεστώς ασύδοτο και ισοπεδωτικό»

«Τα διλήμματα που προκύπτουν για κάθε πολίτη είναι σαφή: ισχυρή κοινωνία με ισχυρό κοινωνικό κράτος ή όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Ισχυρή Δημοκρατία ή απαξίωση του κράτους Δικαίου; Δημόσια υγεία υψηλου επιπέδου και προσβασιμη σε όλους ή κλείσιμο δομών υγείας και διαλογή ασθενών;».

Ανέφερε ακόμη πως «στις εκλογές αυτές εκτός από τα προγράμματα συγκρούονται και δύο διαφορετικές στρατηγικές: η στρατηγική Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη. Επιδιώκει όχι απλά να νικήσει αλλά στις 26 να συγκροτήσει ένα καθεστώς ασύδοτο και ισοπεδωτικό, επιδιώκει μια τετραετία χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις. Βασικός στόχος της είναι μια κατακερματισμένη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση, μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή, μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη και ένα πολιτική σκηνικό που θα παραπέμπει σε χωρες με απολυταρχικών κυβερνήσεων».

«Αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί, έχουμε χρέος να την αποτρέψουμε. Καλουμε κάθε προοδευτικό πολίτη να αποτρέψει αυτή την εκδοχή στην καλπη ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαινει ισχυρή κοινωνία» τόνισε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί «χαμένη» την ψήφο σε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «το δίλημμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι αν θα υπάρχει ένα ανεξέλεγκτο, ασύδοτο καθεστώς», όπως αυτό του Ορμπάν στην Ουγγαρία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν πρέπει να παραπονιούνται» τα άλλα κόμματα και αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης που όπως είπε, το διαμόρφωσε «η απλή αναλογική και ο τρόπος αντιμετώπισής» από τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς, επανέλαβε τη θέση ότι εάν επαναβεβαιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων των εκλογών της 21ης Μαΐου υπάρχει «κίνδυνος ορμπανοποιησης» στη βάση των δειγμάτων διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.. Πρόσθεσε ακόμη ότι για υπάρξει «ριζική μεταστροφή συσχετισμών» και μια «υγιής δημοκρατία» με «σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα» είναι αναγκαία η «ισχυροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ..

«Αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος»

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Ν.Δ. για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Λιμενικό μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αντιφάσεις» αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνει τον εμπειρογνώμονα». «Είμαι ο τελευταίος που θα επιρρίψω ευθύνες στο Λιμενικό. Είναι οι ίδιοι που επί των ημερών μας έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, τότε όμως δεν είχαν ως επιχειρησιακό σχεδιασμό την αποτροπή. Αν υπάρχουν ευθύνες αυτές αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Και αν υπάρχουν ευθύνες που αφορούν τον ανθρωπισμό αυτές αφορούμ και την Ε.Ε.» είπε.

Καταλόγισε παράλληλα στον κ. Μητσοτάκη ότι «δείχνει την αλοζονεία και τον αυτάρχισμό του» και σε αυτό το θέμα. «Μας λένε ότι δεν μπορούμε να θέτουμε ερωτήματα γιατί αν θέτουμε είμαστε εθνική εξαίρεση. Δεν θα σωπάσουμε θα είμαστε εδώ να θέτουμε ερωτήματα και να διερευνούμε κάθε πτυχή, αυτό επιτάσσουν οι αξίες μας» τόνισε.

«Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετούμε αξίες. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτώ το πολιτικό κόστος» είπε και διερωτήθηκε αν γινόταν ένα ανάλογο ναυάγιο με θύματα Ευρωπαίους πολίτες ή τουρίστες «θα υπήρχε το ερώτημα για ποιο λόγο ζητάμε να μάθουμε τι συνέβη;».

Ο κ. Τσίπρας απέκρουσε την κριτική σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό». Σημείωσε ότι σε αυτό βοήθησαν οι πολίτες της χώρας, οι κάτοικοι των νησιών, οι άνδρες και οι γυναίκες του κρατικού μηχανισμού. Είπε ότι αργότερα η Ευρώπη άλλαξε στρατηγική, ακολούθησε στρατηγική των χωρών του Βίζεγκραντ και «ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε μια συμφωνία, η ευρωτουρκική συμφωνία ήταν μια δύσκολη συμφωνία». Με το ένα σκέλος σταμάτησαν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο, όμως είχε και ένα αρνητικό σκέλος, ότι όσοι πρόσφυγες έρχονταν στα νησιά έπρεπε να διαμένουν εκεί ώσπου να γίνει η διαδικασία ασύλου, σημείωσε. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε αυτή την εικόνα να την αντιστρέψουμε», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «το Κέντρο στη Μόρια όταν παραδώσαμε είχε 5.000 ανθρώπους και επί Ν.Δ. έφτασε τις 25.000».

Χαρακτήρισε ακόμη «αδιέξοδη» την πολιτική της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι από τη θέση του πρωθυπουργού είχε δώσει «σκληρές μάχες» για να τη «σπάσει». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ και να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, πιο δίκαιο και με επιμερισμό ευθυνών.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ερώτηση για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι οι ενδόμυχες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη, ξέρω ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής». «Κανένας στη χώρα δεν ενδιαφέρεται αν ο καημός του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος ενδιαφέρεται ποια θα είναι η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι αντιστάσεις απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη πολιτική, ενδιαφέρεται να υπάρχει μια δύναμη να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη. Για το αν κάποιος θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη -για να θυμηθώ και τον Ιζνογκούντ- δεν ενδιαφέρεται» πρόσθεσε.

«Αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, νότια και ανατολικά της Κρήτης»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο, ανατολικά και νότια της Κρήτης ειδικότερα. «Ταυτόχρονα λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες προκειμένου να καθοριστεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί. Βεβαίως λέμε και ότι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να έχει ως ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης ώστε στη βάση του του διεθνούς δικαίου να επιλυθεί αυτή η κρίσιμη διαφορά», υπογράμμισε.

«Τα περί διαλογής δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός»

Με αιχμή τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για το Μεσοπρόθεσμο απάντησε πως ακριβώς επειδή έχει διατελέσει πρωθυπουργός γνωρίζει τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο και πόσο αυστηροί είναι οι όροι τήρησης του. Εστίασε ειδικότερα στον κανόνα μια πρόσληψη για κάθε απόλυση και είπε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αλλάξει αυτόν τον κανόνα σε «1,5 προς 1» ώστε να υπάρχει περιθώριο προσλήψεων «σε αντίθεση με μηδενική ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης».

Για το αν επιμένει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα στην Υγεία από την πλευρά της Ν.Δ. απάντησε πως «τα περί διαλογής ασθενών δεν τα είπα εγώ, τα είπε ο κ. Πνευματικός». Πρόσθεσε ότι στην αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τον σχεδιασμό του στην Υγεία. Είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός λέει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ», ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει σε τρία νοσοκομεία συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, πριν την πανδημία. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για την υγεία προβλέπει περικοπή δαπανών για την υγεία και σχολίασε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει εκεί που είπε ο κ. Πνευματικός».

Βολές κατά Ν.Δ. για τη φορολογία

Στο πεδίο της οικονομίας, σχολιάζοντας τις θέσεις της Ν.Δ. για τον ΦΠΑ ο κ. Τσίπρας έκανε λόφο για «skertsonomics» για να τονίσει ότι «η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ είναι κάτι που ευνοεί τα χαμηλότερα εισοδήματα». Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με τον πληθωρισμό που υπάρχει, ουσιαστικά «έχει κρύψει έναν φόρο διατηρώντας σταθερούς τους συντελεστές των έμμεσων φόρων».

Επανερχόμενος στο θέμα του Μεσοπρόθεσμο του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ότι προβλέπει μείωση των πόρων για την κάλυψη των μισθολογικών αναγκών του δημόσιου και επανέλαβε ότι για μια σειρά από προεκλογικές υποσχέσεις που έχει κάνει δεν προβλέπει δημοσιονομικό χώρο για να τα υλοποιήσει. Στον αντίποδα, τόνισε, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βγει «εκτός πλαισίων» προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά με τη Ν.Δ. έχει να κάνει με το «μείγμα» της δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να βρεθεί ό χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες του κοινωνικού κράτους.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση και το άρθρο 16

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και του άρθρου 16, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν μπόρεσε να κρύψει την αλαζονεία του ότι θα πάνε μόνοι τους στη συνταγματική αναθεώρηση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό δεν θα αφορά μόνο το άρθρο 16 αλλά και άλλα άρθρα του Συντάγματος «με βασικό στόχο να γίνει συνταγματικά δεδομένη η κερδοσκοπία του ιδιωτικού χώρου και στην υγεία και στην παιδεία και στο νερό και στην ενέργεια». «Αν μπορούσε κάποιος να με πείσει ότι στην Ελλάδα, αναθεωρώντας, θα είχαμε επενδύσεις και Χάρβαρντ, Κέμπριτζ και Οξφόρδη, τότε θα το συζητούσα, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτό», είπε ειδικότερα για το ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16.

Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι σχέδιό της είναι «να γίνει και η τριτοβάθμια παιδεία χώρος που θα ευνοείται η προοπτική της κερδοφορίας, να αυξηθούν δραματικά οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία και ταυτόχρονα να μειωθούν δραματικά οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία». Είπε ότι σε αυτό κατατείνουν οι επιλογές της Ν.Δ., επικαλούμενος την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που «ήταν τέχνασμα», όπως είπε, για να περνάνε λιγότεροι στα ΑΕΙ και συνεπώς να χρειάζονται λιγότερες δαπάνες και λιγότερα τμήματα. Υπογράμμισε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ενίσχυση των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προτάσεις του κόμματος επ’ αυτού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό