18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Αγώνας δρόμου» για την διασύνδεση POS και ταμειακών συστημάτων – Πρόστιμα έως 1.500 ευρώ στους παραβάτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Πιθανότητα να δοθεί παράταση για τεχνικούς λόγους έως τις 31 Μαρτίου

Η υποχρεωτική χρήση των POS έχει επεκταθεί πλέον σε όλους τους κλάδους της οικονομίας μετά την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2024 και των τελευταίων 35 κλάδων που εξαιρούνταν, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν POS και να το διασυνδέσουν με τις ταμειακές μηχανές.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα μίνι μάρκετ, τα ταξί, οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, οι διαφημιστικές εταιρείες και οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, καθώς και τα θέατρα και τα σινεμά. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προμηθευτούν POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια, αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου. Το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εγκαταστήσει μέχρι τότε, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ. Αυτό αφορά όλους τους κλάδους πλέον, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα αυτοί που πουλάνε μόνο χονδρική, που εκδίδουν μόνο τιμολόγια.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα συναντήσει σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών, για να τις «βάλει κι αυτές στο παιχνίδι», παρότι δεν εμπλέκονται άμεσα. Αναμένεται να ζητήσει από τους εκπροσώπους τους περισσότερη ταχύτητα στο ζήτημα των acquirers, των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών οι οποίοι είναι κομμάτι της διαδικασίας.

Φυσικά το υπουργείο περιμένει ότι οι τράπεζες θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και στο κομμάτι των χρεώσεων, ενώ ευπρόσδεκτες είναι και πρωτοβουλίες διευκόλυνσης της διαδικασίας, όπως αυτή τράπεζας, η οποία λάνσαρε την παροχή ταμειακής μέσα στο POS, χωρίς την ανάγκη ούτε επιπλέον συσκευής, ούτε επιπλέον λογισμικών. Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί 400.000 ταμειακές και POS.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό