23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Αγωγή στη Google για παραβίαση απορρήτου ύψους 5 δισ. δολαρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Google συμφώνησε να διευθετήσει αγωγή που είχε κατατεθεί εναντίον της με τον ισχυρισμό ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του διαδίκτυο εκατομμυρίων ανθρώπων, που πίστευαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Yvonne Gonzalez Rogers από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας, έθεσε σε «αναμονή» την προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου 2024 δίκη, αφού οι δικηγόροι του παγκόσμιου κολοσσού και των καταναλωτών, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό εξωδικαστικό διακανονισμό.

Οι πολίτες ζητούσαν ως αποζημίωση περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, οι όροι του διακανονισμού δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί. Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε δεσμευτικό συμφωνητικό, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημα, προς έγκριση από το δικαστήριο, έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στην εταιρεία να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν θέτουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome στη λειτουργία «ιδιωτικής περιήγησης». Με αυτόν τον τρόπο η Google πήρε στα χέρια της έναν «ανεξέλεγκτο θησαυρό πληροφοριών», επιτρέποντας στην εταιρεία να μαθαίνει προσωπικά στοιχεία για τους φίλους τους, τα χόμπι τους, τα αγαπημένα τους φαγητά και τις συνήθεις διαδικτυακές τους αγορές και αναζητήσεις.

Η εταρεία είχε δώσει μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση να μην συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν περιηγούνταν σε ιδιωτική λειτουργία. Ο δικαστής επικαλέστηκε την πολιτική απορρήτου της Google και άλλες δηλώσεις της εταιρείας, που υποδείκνυαν τα όρια σχετικά με τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέγει. Η αγωγή που κατατέθηκε το 2020, αφορούσε εκατομμύρια χρήστες της Google από την 1η Ιουνίου 2016 και μετά και ζητούσε αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 δολαρίων ανά χρήστη για παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί υποκλοπών και της ιδιωτικής ζωής της Καλιφόρνιας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό