16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αγρότες: Δυσαρεστημένοι στα μπλόκα λαμβάνουν αποφάσεις – Αύριο η Πανελλαδική σύσκεψη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ποια στάση θα τηρήσουν μία ημέρα μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάζουν οι αγρότες του κάμπου. Στη φαρέτρα της διεκδίκησής τους εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τα μπλόκα και την κάθοδο των τρακτέρ τους στο κέντρο της Αθήνας. Από τις σημερινές τους συνεδριάσεις αλλά και από την αυριανή πανελλαδική τους σύσκεψη θα εξαρτηθεί αν τελικά θα καταφύγουν σε αυτά δεδομένης τη μερικής μόνο ικανοποίησής τους από τις χθεσινές πρωθυπουργικές εξαγγελίες για φθηνότερο ρεύμα και προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Στις 17:00 συνεδριάζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν θετικά το κυβερνητικό πακέτο.

Νέες γενικές συνελεύσεις

Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν και οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας. Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.

Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη, στις 12:00 το μεσημέρι, στη Πανελλαδική Σύσκεψη των αγροτών στη Λάρισα με κυρίαρχη την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα καθώς η ικανοποίησή τους ήταν μερική.

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι αγρότες.

Πράγματι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών δείχνουν  απογοήτευση, καθώς όπως δήλωσαν αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους. Την ίδια ώρα  δηλώνουν ότι πρέπει να συνεχίσουν τον  αγώνα τους στα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος […]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

«Ο κάμπος είναι μαύρος»

«Με κλιμάκωση του αγώνα», κλείσιμο των τελωνείων μόνο για τα φορτηγά και κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, ανέφερε ο Γιάννης Σδράλης, μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Αγροτών που συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις εκπροσώπων του κλάδου, που ενδεχομένως να ζητούν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως το κλείσιμο εθνικών δρόμων, ο κ. Σδράλης επισήμανε «ένα μεγάλο κέρδος που είχαμε είναι ότι οι αγρότες από όλη την Ελλάδα καταφέραμε να έχουμε πέντε-έξι αιτήματα όλοι μαζί. Γιατί δεν υπάρχουν κόκκινα, πράσινα. Ο κάμπος αυτή τη στιγμή είναι μαύρος».

«Οι αγρότες δεν καλύφθηκαν ούτε μερικώς»

Σχετικά με την ουσία της χθεσινής συνάντησης, ο Γιάννης Σδράλης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός είχε τα αιτήματα των αγροτών μία εβδομάδα. Εξαπέλυσε πυρά λέγοντας ότι «το μόνο που πιστεύουμε ότι κάθισαν και δούλεψαν ήταν στην ενέργεια, στο ρεύμα στο κόστος παραγωγής. Εκεί πραγματικά προσέγγισε κοντά στο δικό μας αίτημα».

Σχετικά με τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το κόστος του αγροτικού πετρελαίου, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και το θέμα των ελληνοποιήσεων, οι αγρότες δεν καλύφθηκαν ούτε μερικώς, τόνισε.

«Δεν πήραμε τίποτα»

«Εννοείται ότι δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των αιτημάτων που δώσαμε στον κύριο πρωθυπουργό. Εμμέσως πλην σαφώς δεν πήραμε τίποτα. Το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2024. Με δύο μέρες κινητοποιήσεων εξήγγειλε 82 εκατομμύρια. Απλά τι μας είπε: Τα 40 τώρα τον Μάρτιο και τα 40 τον Νοέμβριο» τονισε ο Κώστας Μητροδήμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Πλατυκάμπου.

«Εχουν εξαντληθεί τα περιθώρια παροχών»

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών, υπό την έννοια ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο και τα οικονομικά της χώρας είναι συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Σταύρος Κελέτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Από εδώ και πέρα πλέον οι αγρότες θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, να εκτιμήσουν αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και από εκεί και πέρα να πάρουν τις αποφάσεις τους» σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Καθήκον μας η ελεύθερη διέλευση των πολιτών»

Ουσιαστική και δίκαιη χαρακτήρισε την παρέμβαση της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ η κυβέρνηση αναμένει με σεβασμό την απόφαση των αγροτών σχετικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ξεκαθάρισε πάντως ότι για την κυβέρνηση η ελεύθερη διέλευση των πολιτών είναι απόλυτο καθήκον διευκρινίζοντας, ότι δεν θεωρεί πως θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

«Ήμασταν πάντοτε σε συνεχή διάλογο με όλους τους παραγωγούς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες, πρέπει να έχουμε διάλογο, να έχουμε ανοικτά αυτιά και να συνομιλούμε για να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα ζητήματα» επισήμανε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό