16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αγρότες: Έκλεισαν την Εθνική στην Καρδίτσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού στον Ε65 που οδηγεί στην Καρδίτσα προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 14/2 οι αγρότες, που δείχνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, μετά και τη συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στα αιτήματά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, μίλησε για εμπαιγμό από την κυβέρνηση και σημείωσε: «Δυναμώνουμε τα μπλόκα, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας», τόνισε και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε, μεταξύ άλλων: «Θα φτάσουμε και στην Αθήνα. Θα συντονίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα».

«Περιμένουμε λύσεις και κλιμακώνουμε τον αγώνα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας. «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα κλιμακώσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» δήλωσε ο Νίκος Γούσιος, αγρότης από τα Φάρσαλα, που συμμετέχει στη συντονιστική μπλόκου Ε-65 Καρδίτσας.

Ξανά κλειστή η Εθνική στη Λαμία

Την ίδια ώρα, οι αγρότες που συγκροτούν το μπλόκο στην Σκάλα Αταλάντης, έκλεισαν ξανά την εθνική οδό και άναψαν φωτιές. Όπως αναφέρει το lamiareport.gr, από τις 4 το απόγευμα η εθνική έκλεισε και στα δύο ρεύματα, με τους αγρότες να ανάβουν φωτιές σε λάστιχα και ο ουρανός να γεμίζει μαύρους καπνούς.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναμένεται να τους δοθούν, δεν μπορούν να τους βοηθήσουν να παραμείνουν στη γη τους και στις καλλιέργειές τους.

Όπως επισημαίνουν, τα λάθη στην ΚΑΠ, τους αφήνουν χωρίς ρευστότητα σε μια περίοδο που θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη νέα παραγωγή, ενώ στα ύψη παραμένει το κόστος της παραγωγής. Ειδικά στο θέμα του πετρελαίου τα 82 εκατομμύρια που προσφέρει η κυβέρνηση, είναι σταγόνα στον ωκεανό για τους πραγματικούς παραγωγούς, ποσό που θα δοθεί και σε δόσεις, αφού μόλις το Μάρτιο θα δοθούν τα μισά ως προκαταβολή.

Οι αγρότες τονίζουν ότι τους αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αφού το έργο και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τον έχει δει όπως θα έπρεπε.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον Πλατύκαμπο

Σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου προχώρησαν και οι αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι πραγματοποιούν γενική συνέλευση προκειμένου να διαμορφώσουν την πρόταση που θα καταθέσουν στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη, η οποία θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας και στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Το κλίμα που επικρατεί στο μπλόκο είναι αγωνιστικό με τους αγρότες να επιθυμούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Ήδη μάλιστα ανακοινώθηκε για το μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα για μεθαύριο Παρασκευή η διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αγιά Λάρισας.

Τα πρώτα «ρήγματα» στα μπλόκα

Την ίδια στιγμή, οι πρώτες διαφοροποιήσεις φαίνεται ότι αρχίζουν να αποτυπώνονται στα μπλόκα των αγροτών. Το απόγευμα της Τετάρτης η «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», μέσα από ανακοίνωση και επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από το μπλόκο Πλατυκάμπου.

«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες», τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι στην επιτροπή που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου «όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματά μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό