18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Αγριογούρουνο βόλταρε στη Ναυαρίνου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα αγριογούρουνο εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, 21 Φεβρουαρίου, να κυκλοφορεί στην περιοχή της παραλίας στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα τo ζώο που φαίνεται πως έχασε τον προσανατολισμό του, έφτασε μέχρι την παραλία του ΝΟΚ, όπου διερχόμενοι το είδαν να κολυμπά στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε προς το ανατολικό τμήμα της παραλίας, μπήκε στη Ναυαρίνου, στην Ηρώων όπου και με ειδική επιχείρηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, με θηροφύλακα που κλήθηκε για το σκοπό αυτό, «συνελήφθη».

Το άγριο ζώο μεταφέρθηκε, με μέριμνα του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας και της Δημοτικής Αστυνομίας, στο φυσικό του περιβάλλον και απελευθερώθηκε στην περιοχή της Μονής Βελανιδιάς.

Στις 400.000 ο αριθμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα

Στις τετρακόσιες χιλιάδες υπολογίζεται ο αριθμός των αγριογούρουνων στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικά μοντέλα που βασίζονται στον αριθμό των αγριογούρουνων που θηρεύονται σε μια συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδο. Ο δασολόγος, μηχανολόγος μηχανικός και επιστημονικός συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης Θεοφάνης Καραμπατζάκης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι την περίοδο 2021-2022 θηρεύτηκαν πανελλαδικά 100.000 αγριογούρουνα, αριθμός από τον οποίο προκύπτει η εκτίμηση για πληθυσμό αγριογούρουνων στην Ελλάδα που ξεπερνάει τα 400.000 άτομα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα αντίστοιχα στοιχεία της περιόδου 2019-2020, ο πληθυσμός τους τότε, πριν δηλαδή από τρία χρόνια, είχε υπολογιστεί σε 100.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023 για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, προβλέπει την εντατική θήρα του αγριόχοιρου από συνεργεία δίωξης και ομάδες κυνηγών σε συγκεκριμένα σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Σερρών και Κιλκίς γύρω από τις περιοχές όπου επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού, με σκοπό την αποφυγή της διασποράς του μέσω της άγριας πανίδας.

Σημειώνεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ωστόσο μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς αν το νόσημα εμφανιστεί σε μια εκτροφή, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό