16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Αβάσιμη» η κατηγορία του ΟΗΕ για ρατσισμό στις δυνάμεις της τάξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Για «παντελώς αβάσιμη» κατηγορία έκανε λόγο η Γαλλία αναφερόμενη στον ΟΗΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.

«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η τελευταία παγκόσμια περιοδική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε η χώρα μας, μας επέτρεψε να το αποδείξουμε», υπογράμμισε το υπουργείο προσθέτοντας ότι η «Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων. Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον κύκλο βίας, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μετά τον θάνατο την Τρίτη του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.

Η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρωπινά δικαιώματα, δήλωσε σήμερα ότι είναι «η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης».

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

«Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες», υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό