19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις σε Αμερική, πιέσεις σε Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στα ίδια επίπεδα των 859 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Πολύ χαμηλές συναλλαγές

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης είχε μεταβλητότητα σε ένα πολύ μικρό εύρος διακύμανσης (μεταξύ 865-856 μονάδων) και με ιδιαίτερα χαμηλές (αυγουστιάτικες) συναλλαγές. Τελικά, διαμορφώθηκε, σχεδόν στα ίδια επίπεδα στις 859,52 μονάδες με υποχώρηση 0,09%. Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 34 εκατ. ευρώ, μία από τις χαμηλότερες της περιόδου. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε 0,15% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 0,26%. Από τους κλάδους που κινήθηκαν ανοδικά, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Πρώτες Ύλες 1,51%, οι Τράπεζες (0,89%), η τεχνολογία (0,49%) και τα Τρόφιμα-Ποτά (0,34%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2%), Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-1,67%),  Τηλεπικοινωνίες (-1,11%) με διόρθωση του ΟΤΕ προς το τέλος της συνεδρίασης. Στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης είναι η νέα (μεγάλη) άνοδος της μετοχής της Ελλάκτωρ και η διόρθωση στη μετοχή του ΟΠΑΠ μετά τη διανομή του μερίσματος (είχε προηγηθεί η επιστροφή κεφαλαίου). Συνεχίζεται επίσης η άνοδος της Lamda Development και της Alpha Bank.

Διεθνείς αγορές

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη σημερινή ημέρα και συνεχίστηκε η εναλλαγή βραχυπρόθεσμων τάσεων εν μέσω θέρους. Το ενεργειακό θέμα που εμφανίστηκε με το νότιο αγωγό φυσικού αερίου και τις πληρωμές του φαίνεται ότι αποτέλεσε αφορμή για ρευστοποιήσεις ειδικά στο γερμανικό χρηματιστήριο αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στις αμερικανικές αγορές, τα προβλήματα που εμφανίζουν εταιρείες τεχνολογίας με εξειδίκευση στα microchips (λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εισαγωγών) επηρέασαν τις τεχνολογικές μετοχές του Nasdaq και ευρύτερα και τον S&P 500. Αύριο  αναμένονται και στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό Ιουλίου που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα είναι (και αυτός) μικρότερος απ’ τον πληθωρισμό του Ιουνίου. Oι ενεργειακές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στις τιμές πετρελαίου (νέα υποχώρηση του WTI και του φυσικού αερίου) θα είναι καθοριστικές στις βραχυπρόθεσμες τάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, μέχρι τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό