17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ήπια κέρδη στην εβδομάδα των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια εβδομάδα σημαντικών συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Federal Reserve την Τετάρτη και την Πέμπτη αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,24%, με τον DAX της Φρανκφούρτης να ενισχύεται 0,86%. Οριακή άνοδος 0,1% για την Αθήνα.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 1,05% καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού με λήξη τον Αύγουστο να διαπραγματεύονται στα 72,95 δολάρια, μειωμένα κατά 2,46% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν πτώση 1,2%, καθώς οι κλάδοι συνεχίζουν να αντιδρούν στα πρόσφατα αδύναμα κινεζικά στοιχεία και στις ανησυχίες για τη ζήτηση.

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα η UBS, κλείνοντας έτσι τη μεγαλύτερη συγχώνευση στον τραπεζικό τομέα από την οικονομική κρίση του 2008 και δημιουργώντας έναν παγκόσμιο τιτάνα διαχείρισης πλούτου, με ισολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων. Το μέγεθός του είναι διπλάσιο της ελβετικής οικονομίας.

Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν άνοδο 0,7% αφού δήλωσε ότι αναμένει ότι οι λειτουργικές ζημίες της Credit Suisse και οι «σημαντικές» δαπάνες αναδιάρθρωσης θα αντισταθμιστούν από τη μείωση των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Ο διευρυμένος όμιλος UBS έχει ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 120.000 εργαζόμενους, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Σέρτζιο Ερμότι έχει προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν «επώδυνες» περικοπές θέσεων εργασίας.

Στη Wall Street, στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 49 μονάδων ή 0,2%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,2% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,5%. Οι κινήσεις της Δευτέρας επανέφεραν τον S&P 500 πάνω από τις 4.300 μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβει σκληρότερα μέτρα από ό,τι αναμενόταν για να ξεριζώσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times, οι οποίοι προβλέπουν τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο 2023.

Η τελευταία έρευνα, προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της σε τουλάχιστον 5,5% φέτος. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων της Fed δείχνουν ότι οι traders προτιμούν μόνο μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Ιούλιο.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, αναμένεται να προχωρήσει και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και μακριά από τον στόχο του 2%.

Ο επίμονος πληθωρισμός φέρνει νέες αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

Μετά από συνολικά 375 μονάδες βάσης αυξήσεων κατά το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ των 20 μελών έχει επιβραδυνθεί, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης – τη Γερμανία – και την ευρωζώνη συνολικά να πέφτουν σε ύφεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό