17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ήξεραν για τις κλοπές από το 2020 – Υπεύθυνος σε αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ο απολυθείς

Ειδήσεις Ελλάδα

Έβαζε προς πώληση ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay – Οι απώλειες είχαν καταγγελθεί από έναν εμπειρογνώμονα, αλλά δεν έκαναν τίποτα

Νέα τροπή έχει πάρει η υπόθεση με τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς έχουν σχέση και τα αρχαία ελληνικά αντικείμενα. Στη δημοσιότητα δόθηκε η ταυτότητα του στελέχους του Βρετανικού Μουσείου που απολύθηκε μετά από την έναρξη έρευνας για πολύτιμα κειμήλια της της συλλογής του που είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Πρόκειται για τον Πίτερ Τζον Χιγκς, 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο για 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής του μουσείου, με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς, φέρεται να είναι το μέλος του προσωπικού που έβαζε προς πώληση ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Ένας εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα χαμένα πολύτιμα αντικείμενα σε δημοπρασία, και το ανέφερε, αλλά παρά την πληροφορία, το 2020, δεν λήφθηκε καμία ενέργεια μέχρι φέτος, οπότε το ανώτερο στέλεχος του Μουσείου απολύθηκε. Δεν έχει συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα «λείπουν, κλάπηκαν ή είχαν υποστεί φθορές».

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για την ασφάλειά του δηλώνοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του. Τα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, κομμάτια γυαλιού και ημιπολύτιμους λίθους που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και καταλάμβαναν μια «σημαντική χρονική περίοδο».

Ανεξάρτητη έρευνα θα διεξαχθεί από τον πρώην έφορο του μουσείου, Σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν, και τη Λούσι Ντ’ Ορσί, επικεφαλής της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών (BTP). Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε στις αρχές του έτους ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί.

Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα στο Μουσείο. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, ξεκινήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλα τα τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο.

Τώρα έχουμε τρεις προτεραιότητες: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό που συνέβη. Και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση σε αρχεία ασφάλειας και συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει τη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του Μουσείου την οποίο ξεκινήσαμε. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσους αγαπούν το Βρετανικό Μουσείο μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο Μουσείο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό