18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε η χώρα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η χώρα μας συνεχίζει με σταδιακά και προσεκτικά βήματα την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε στην εισαγωγική τοποθέτησή της στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε πως αύριο, Παρασκευή, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα κι ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

«Κύριο μέλημα της κυβέρνησης στη φάση αυτή είναι η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας» τόνισε και σημείωσε πως έχουν ήδη ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η χώρα να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός κι αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών.

«Στην κατεύθυνση αυτή είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ, διαψεύδοντας τις ντόπιες Κασσάνδρες, υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού και προχωρά στην εφαρμογή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Co, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις ευρωπαίων πολιτών» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως έκανε γνωστό, αύριο, ο Κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Co από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. «Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου» δήλωσε.

Η κ. Πελώνη μίλησε για «μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας, από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, τόνισε πως μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ που καλύπτει 300.000 επιταγές. Επιπλέον, όμως, μέχρι τις 31 Ιουλίου μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown. Παράλληλα, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ που αφορά 50.000 δικαιούχους.

Το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις

Απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πιστοποιητικό Co και πως ήδη έχει συμμετάσχει και στα σχετικά τεστ προσομοίωσης που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σκοπεύει να το εφαρμόσει άμεσα, με τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι ήδη έτοιμες» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, «ήδη συζητάμε διμερώς και με χώρες εκτός ΕΕ και στην πορεία θα δούμε με ποιες μπορούμε να συμφωνήσουμε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με γνώμονα την ασφάλεια».

Για τις αποφάσεις της επιτροπής των επιστημόνων, η κ. Πελώνη εξήγησε πως «αυτό που αναμένουμε με βάση την πτωτική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα, είναι η επαναβεβαίωση του οδικού χάρτη που έχει ήδη ανακοινωθεί». Για την απελευθέρωση του ωραρίου κυκλοφορίας, είπε πως το θέμα «δεν είναι της παρούσης».

Σε ερώτηση για τις γυναίκες που έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου με AstraZeneca, απάντησε ότι δεν αποφασίζει η κυβέρνηση για τις δόσεις των εμβολίων, αλλά η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών. «Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου. Συστήνεται η συνέχιση στη δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο, εκτός αν μετά την πρώτη δόση είχε υπάρξει κάποιο σχετικό επεισόδιο» επισήμανε σχετικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό