20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Έχουν απομακρυνθεί σχεδόν 1.700 άμαχοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδόν 1.700 άμαχοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό εγκατεστημένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στα τμήματα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, οι ρωσικές αρχές απομάκρυναν 1.679 αμάχους, ανάμεσά τους 660 παιδιά. Οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν οδηγήθηκαν «σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη Μπερντιάνσκ», που υπάγεται επίσης στην περιφέρεια Ζαπορίζια, ανέφερε ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο στα τμήματα της περιφέρειας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μπερντιάνσκ είναι μια πόλη-λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Μόσχας.

Η Ρωσία έχει καλέσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν 18 οικισμούς στην περιοχή της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένου του Ενερχοντάρ, που είναι κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, πριν από την αντεπίθεση του Κιέβου που αναμένεται το προσεχές διάστημα, με στόχο να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας έχει προκαλέσει «πανικό» στην περιοχή με χιλιάδες αυτοκίνητα να προσπαθούν να απομακρυνθούν.

Παράλληλα, το Σάββατο ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη».

«Η γενική κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη», δήλωσε. «Ανησυχώ πολύ για τους πολύ πραγματικούς κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την απειλή ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος και των συνεπειών του για τον πληθυσμό και το περιβάλλον». Ο Γκρόσι είπε ότι ενώ το προσωπικό του εργοστασίου παραμένει στο σημείο, οι συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές τους γίνονται «ολοένα και πιο τεταμένες».

Σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι βομβαρδίζει το εργοστάσιο. Επίσης, έχουν αποτύχει οι προσπάθειες να διασφαλιστεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τη μονάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό