20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Έχει ξεφύγει η βία από, αλλά και κατά των αστυνομικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η χθεσινή μαζική διαδήλωση κατά της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στο Παρίσι, που οργανώθηκε από συνδικάτα και κόμματα της Αριστεράς, σημαδεύθηκε από ένα περιστατικό πρωτοφανούς βίας κατά  αστυνομικών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η  οργή στη Γαλλία για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ Μερχούκ από αστυνομικό τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας,  είχαν πυροδοτήσει σοβαρότατα επεισόδια το καλοκαίρι. Έκτοτε έχουν οργανωθεί πολλές, μαζικές διαδηλώσεις ανά τη χώρα.

Οι διοργανωτές της τελευταίας διαδήλωσης στο Παρίσι με σλόγκαν «κατά της αστυνομικής βίας», είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία να δουν πως η δική τους πρωτοβουλία έφερε δυνατά στο φως και στα μάτια του γαλλικού λαού το γεγονός ότι η βία δεν αφορά μόνο στη μία πλευρά.

Άγρια επίθεση από ομάδα ντυμένων με μαύρα

Πολλοί Γάλλοι μπόρεσαν να δουν τόσο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όσο και από τα επίσημα ΜΜΕ το παρακάτω περιστατικό: Αυτοκίνητο της αστυνομίας με πλήρωμα 4 αστυνομικούς, βρέθηκε μπλοκαρισμένο από την κυκλοφορία σε παράπλευρο δρόμο της πορείας (Μπουλβάρ Κλισί), λίγο μετά το ξεκίνημα της κινητοποίησης.

Ξαφνικά και εν ψυχρώ ομάδα ντυμένων με μαύρα ρούχα και κουκούλες που σχηματίστηκε μπροστά από τους επικεφαλής της πορείας επιτέθηκε με σιδερένιους λοστούς και άλλα αντικείμενα στο εν λόγω αυτοκίνητο, προκαλώντας τον πανικό στους περαστικούς.

Η αγριότητα της επίθεσης ήταν ξαφνική και μεγάλη, έτσι ένας αστυνομικός βγήκε από το αυτοκίνητο με όπλο στο χέρι, προσπαθώντας να κρατήσει σε απόσταση την ομάδα, όπως δείχνουν πολλά βίντεο και όπως επιβεβαίωσε η ίδια η αστυνομία. Χρειάστηκε η παρέμβαση μονάδας μοτοσυκλετιστών για τον απεγκλωβισμό και την προστασία των τεσσάρων στο αυτοκίνητο.

Το περιστατικό, όπως αναφέρει η DW, κυριάρχησε στα τηλεοπτικά παράθυρα χθες, με ιδιαίτερη σύγχυση για τη χρήση ή μη του όπλου από τον αστυνομικό και κατά πόσο η βία έχει φτάσει πλέον σε μη ελεγχόμενα επίπεδα σε πολλούς τομείς της γαλλικής κοινωνίας.

Σε γενικές γραμμές οι πορείες «κατά της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού των οργάνων της τάξης», πραγματοποιήθηκαν χωρίς άλλα ιδιαίτερα επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών οι πορείες συγκέντρωσαν συνολικά 80.000 άτομα εκ των οποίων 9.000 στο Παρίσι, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τα αντίστοιχα νούμερα είναι 31.300 σύνολο, εκ των οποίων 9.000 στο Παρίσι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό