21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Έφυγε» ο μεγάλος Πίτερ Μπονέτι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο «γάτος» δεν εκτινάσσεται πια… Σε μια Κυριακή του Πάσχα (για τους Καθολικούς) θλιμμένη από τους θανάτους του πιλότου Σερ Στέρλινγκ Μος και του κωμικού Τιμ Μπρουκ-Τέιλορ, η Αγγλία θρηνεί επίσης για τον παλαίμαχο τερματοφύλακα της Τσέλσι, Πίτερ Μπονέτι.

Ένας από τους πιο θρυλικούς παίκτες των «μπλε» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ο «Γάτος» Μπονέτι, που πήρε το προσωνύμιο για την ευελιξία και το άψογο στιλ του υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του δυτικού Λονδίνου σε 729 περιπτώσεις κρατώντας απαραβίαστη την εστία του 208 φορές, είκοσι λιγότερες από τον ρέκορντμαν Πετρ Τσεχ.

Νούμερο 1 της Τσέλσι σε δύο διαφορετικές περιόδους, από το 1960 ως το 1975 και στη συνέχεια πάλι από το 1976 έως το 1979, ο Μπονέτι πέρασε επίσης στην Ιστορία για το πράσινο κοστούμι που φορούσε και για τις πολύ μεγάλες επαναφορές της μπάλας με το ένα χέρι μόνο.

Ήταν πολύ σεβαστός στις τάξεις των «μπλε», με τους οποίους κατάκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης), ένα Κύπελλο Αγγλίας κι ένα Λιγκ Καπ, εκτός από δύο προαγωγές στην τότε First Division.

Παρών στο νικηφόρο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στο οποίο δεν κατέγραψε καμία παρουσία και του απονεμήθηκε το μετάλλιο μόνο 43 χρόνια αργότερα, ο Μπονέτι είχε την μεγάλη ευκαιρία του με τα «Τρία Λιοντάρια» στο Μουντιάλ του Μεξικού, το 1970.

Σε αμφότερες τις διοργανώσεις είχε μπροστά του τον μύθο Γκόρντον Μπανκς, αλλά ο πόνος στο στομάχι που έπληξε τον βασικό γκολκίπερ των Άγγλων τού έδωσε την ευκαιρία στις 14 Ιουνίου 1970.

Στο γήπεδο Guanajato στο Λέον διεξήχθησαν οι προημιτελικοί μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Η ομάδα του Αλφ Ράμσεϊ προηγήθηκε 2-0 αλλά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γερμανική επιστροφή, η οποία τη γεύση της εκδίκησης μετά το 2-4 στον τελικό του Wembley, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ο Μπονέτι δεν ήταν άψογος στα γκολ των Μπεκενμπάουερ και Ζέελερ, το παιχνίδι πήγε στην παράταση και οι κάτοχοι του τίτλου δεν μπόρεσαν να τον υπερασπιστούν, καθώς ο Γκερντ Μίλερ υπέγραψε το τελικό 3-2 για τους Γερμανούς. Μετά από μόλις επτά εμφανίσεις, η απόδοση αυτή έληξε τη σταδιοδρομία του στην Εθνική ομάδα.

Ο Μπονέτι έπαιξε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερασπιζόμενος τα χρώματα των Σεν Λούις Σταρς στο NASL. Ως προπονητής τερματοφυλάκων εργάστηκε για την Τσέλσι, την Αγγλία και ήταν συνεργάτης του Κέβιν Κίγκαν σε Φούλαμ, Νιούκαστλ και Μάντσεστερ Σίτι.

Πέρα από αυτό, ο Μπονέτι κέρδισε και αμέριστη εκτίμηση του θρυλικού Πελέ, που τον υπέδειξε ως έναν από τους τρεις καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής του, μετά από τους Γκόρντον Μπανκς και Λεβ Γιασίν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό