20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σκηνοθέτης Πάολο Ταβιάνι

Ειδήσεις Ελλάδα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πάολο Ταβιάνι, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Βιτόριο αποτέλεσαν το πιο σημαντικό δίδυμο στον ιταλικό κινηματογράφο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πάολο Ταβιάνι πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Ρώμης, έπειτα από σύντομη ασθένεια. Υπήρξε σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συγγραφέας.

Ο Βιτόριο, αδερφός του Πάολο πέθανε το 2018, στα 88 του χρόνια. Υπήρξαν μακροχρόνιο συνεργάτες οι οποίοι δημιούργησαν μια σειρά από ταινίες που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους κριτικούς.

Μαζί, αχώριστοι και ακούραστοι, οι δυο τους δεν σταμάτησαν να σκηνοθετούν, χτίζοντας μια μακρά καριέρα που κράτησε πάνω από πέντε δεκαετίες, ξεκινώντας από το μεγάλου μήκους ντεμπούτο τους με το «Un Uomo da Bruciare» του 1962, σε συν-σκηνοθεσία με τον Βαλεντίνο Ορσίνι. Η πρώτη αποκλειστικά σκηνοθετημένη από τους δύο τους ταινία ήταν το «Παράνομοι του Ερωτα» («I sovversivi») του 1967.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, «οι αδελφοί Ταβιάνι συνεργάστηκαν με απόλυτη αρμονία, τόσο που ήταν αδύνατον να ξεχωρίσει κανείς τις σκηνές που γύρισε ο Πάολο από εκείνες του Βιτόριο» ενώ «κινήθηκαν με απόλυτη άνεση σε όλα τα είδη του κινηματογράφου: με έμπνευση από την επικαιρότητα, την Ιστορία (συχνά με μεταφορική σημασία) και την λογοτεχνία.

Στα γνωστότερα έργα των αδελφών Ταβιάνι συμπεριλαμβάνονται το «Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα», του 1972, το «Αλοζανφάν», το οποίο γυρίστηκε δυο χρόνια αργότερα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Λάουρα Μπέτι και Λέα Μασάρι, και το «Πατέρας Αφέντης,» του 1977, το οποίο βραβεύθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Το 2012 οι αδελφοί Ταβιάνι βραβεύθηκαν με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου για το έργο τους «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» στο οποίο έπαιζαν κρατούμενοι των φυλακών της Ρώμης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό