20.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έτοιμη να αναθεωρήσει το ρυθμό ανάπτυξης- Mε ώθηση από τον τουρισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Πορτογαλία είναι πιθανό να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, στο 5%, καθώς οι τουρίστες συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάκαμψης της χώρας ενώ παράλληλα προχωρούν σημαντικά οι εμβολιασμοί κατά του Co-19 στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το 4% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είμαστε πραγματικά πολύ αισιόδοξοι», πρόσθεσε.

Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε 7,6% το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε την τουριστική βιομηχανία και άλλες επιχειρήσεις, τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση που είδε η Πορτογαλία τουλάχιστον από το 1960.

Για την Πορτογαλία, η οποία έχει την τρίτη υψηλότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ πίσω από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της οικονομίας και το 9% της απασχόλησης.

 Οι Βρετανοί κατατάσσονται ως η σημαντικότερα τουριστική αγορά.

Οι τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου επετράπη να εισέλθουν στην Πορτογαλία από τις 17 Μαΐου με ένα αρνητικό τεστ Co-19, που τερματίζει μήνες περιορισμών που προκαλούνται από πανδημία.

Η Πορτογαλία ήταν μια από τις λίγες χώρες που περιλαμβάνονται στη «πράσινη λίστα» προορισμών της Βρετανίας που δεν απαιτούν καραντίνα κατά την επιστροφή.

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο, αφού η χώρα αντιμετώπισε μία από τις χειρότερες εξάρσεις του ιού στον κόσμο τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα περιορισμού. Στη συνέχεια, ο αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων μειώθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού λειτουργεί πολύ καλά», δήλωσε ο Λεάο. «Έχουμε ανοίξει ήδη σχεδόν όλη την οικονομία μας και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ χαμηλός. Και τώρα ο τουρισμός επέστρεψε», πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό