28.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Έρχονται οι Σύμβουλοι Ακεραιότητας σε 15 υπουργεία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τοποθέτηση Συμβούλων Ακεραιότητας σε 15 υπουργεία, με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων, από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας αποσκοπεί στη διασφάλιση ηθικού και ακέραιου εργασιακού περιβάλλοντος για το σύνολο των υπαλλήλων των φορέων, μέσω της άσκησης του ολοκληρωμένου πλέγματος υποστηρικτικών, ενημερωτικών και συμβουλευτικών αρμοδιοτήτων.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνει από τριμελή Επιτροπή που αποτελείται από τον Γενικό Διευθυντή Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τον Γενικό Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή αρμόδιο για θέματα προσωπικού του οικείου φορέα.

Τα Υπουργεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι Σύμβουλοι Ακεραιότητας είναι τα εξής:

Εθνικής Οικονομίας και ΟικονομικώνΠαιδείας, Θρησκευμάτων και ΑθλητισμούΥποδομών και ΜεταφορώνΠεριβάλλοντος και ΕνέργειαςΕργασίας και Κοινωνικής ΑσφάλισηςΜετανάστευσης και ΑσύλουΚοινωνικής Συνοχής και ΟικογένειαςΑγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΨηφιακής ΔιακυβέρνησηςΤι είναι ο Σύμβουλος Ακεραιότητας

Ο θεσμός του Συμβούλου Ακεραιότητας αποτελεί έναν μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου του δημόσιου τομέα και συστάθηκε με τον ν.4795/2021. Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, βασιζόμενη στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τη συγκρότηση μίας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης, η λειτουργία της οποίας θα διέπεται από όρους ακεραιότητας και διαφάνειας. H δραστηριοποίηση του Συμβούλου Ακεραιότητας έχει περισσότερο προληπτικό χαρακτήρα παρά κατασταλτικό ή τιμωρητικό.

Οι αρμοδιότητες του Συμβούλου Ακεραιότητας διακρίνονται σε τρεις λειτουργικούς άξονες, τον υποστηρικτικό, τον ενημερωτικό και τον συμβουλευτικό.

Στον υποστηρικτικό άξονα, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική συνδρομή για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος κατά την άσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, όπως σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις, εκφοβισμός, ηθική παρενόχληση και σύγκρουση συμφερόντων. Επιπλέον, παραλαμβάνει αναφορές από τους υπαλλήλους του φορέα, για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς και ασκεί διαμεσολάβηση, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνησή τους και εν συνεχεία παρακολουθεί την παραπάνω διαδικασία της διερεύνησης της αναφοράς.

Στον ενημερωτικό άξονα, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας ενημερώνει το προσωπικό του φορέα για θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας, καθώς και για τη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και την αποστολή του Συμβούλου Ακεραιότητας. Επίσης, σχεδιάζει και συντονίζει δράσεις εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για τους υπαλλήλους του φορέα και τους υπαλλήλους των εποπτευόμενων φορέων, ενώ συμμετέχει και στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών και στην ανάπτυξη εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας (Κώδικες Ηθικής και Δεοντολογίας, Κανονισμοί Διαχείρισης Φαινομένων Σύγκρουσης Συμφερόντων, Πρωτόκολλα Αντιμετώπισης Περιστατικών Απάτης και Διαφθοράς).

Στον συμβουλευτικό άξονα, ο Σύμβουλος Ακεραιότητας ενημερώνει και συνεργάζεται με τη διοίκηση του φορέα, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και την αρμόδια μονάδα για θέματα διοικητικής υποστήριξης και ανθρώπινου δυναμικού, για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και προτύπων ακεραιότητας εντός του φορέα, καθώς επίσης διατυπώνει προτάσεις βελτίωσης των μηχανισμών πρόληψης, αποτροπής και εντοπισμού προς τον επικεφαλής του φορέα, όταν εντοπίζει περιστατικά παραβιάσεων ακεραιότητας. Τέλος, συντάσσει Ετήσια Έκθεση και την υποβάλλει στον επικεφαλής του φορέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας που χρησιμοποιεί ο φορέας, το έργο που επιτελέστηκε, καθώς και για τις υποθέσεις που χειρίστηκε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό