20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έρχονται Ισπανοί γύπες για ενίσχυση του Κύπριου Πυρόχρου

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλο και λιγότερος είναι ο πληθυσμός του γύπα στην Κύπρο αφού μέχρι σήμερα αριθμεί γύρω στους 20. Λόγω του προβλήματος αναπαραγωγής και μέσα από το πρόγραμμα «Ζωή με τους Γύπες» που έχει στόχο να αποτρέψει την εξαφάνιση του Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus, έρχονται τις επόμενες ημέρες γύπες από την Ισπανία, για ενίσχυση του πληθυσμού στο νησί μας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο ανώτερος λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης ανέφερε πως τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες θα φτάσουν στην Κύπρο οι πρώτοι 15 γύπες από την Ισπανία ενώ συνολικά ο αριθμός τους θα φτάσει στους 25-30.

«Οι γύπες θα παραμείνουν σε κλωβούς για μερικούς μήνες ώστε να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και γύρω στην Άνοιξη θα απελευθερωθούν. Στους ειδικά διαμορφωμένους κλωβούς υπάρχουν ταΐστρες για γύπες σε Πάφο και Λεμεσό ενώ θα επισκευαστεί ακόμη ένας στη Λεμεσό. Στα πουλιά θα τοποθετηθούν πομποί με GPS ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους και οι προσπάθειες αναπαραγωγής τους», εξήγησε. 

Το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης του πληθυσμού των γυπών σύμφωνα με τον κ. Κασίνη οφείλεται στα δηλητηριώδη δολώματα που τοποθετούνται στην ύπαιθρο με σκοπό την θανάτωση αλεπούδων ή ακόμη και αδέσποτων σκύλων. Η θλιβερή αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι κυπριακοί γύπες να έρχονται σ΄επαφή με τα δολώματα και να θανατώνονται.

«Ο γύπας είναι πουλί που αναπαράγεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η ενίσχυσή του μέσα από το πρόγραμμα, η οποία αναμένεται να δώσει τέλος στην εξαφάνιση του είδους του», είπε ο κ. Κασίνης.

Το πρόγραμμα πέραν από την ενίσχυση των γυπών περιλαμβάνει και την εκπαίδευση σκυλιών για τον εντοπισμό δηλητηρίων στα χωράφια.

Πάντως σε ανακοίνωση το BirdLife Cyprus, αναφέρει πως η εισαγωγή των πουλιών θα γίνει από την Ισπανία καθώς η χώρα φιλοξενεί το 90-95% των γυπών της Ευρώπης, με τον πληθυσμό του Πυρόχρου Γύπα να αριθμεί 30.000 ζευγάρια.

Οι  εταίροι του προγράμματος είναι το BirdLife Cyprus, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Terra Cypria – το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και ο διεθνής οργανισμός Vulture Conservation Foundation.

Πηγή: sigmalive

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό