20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έρχεται φούσκα στην ιδιωτική πίστη; Προειδοποιήσεις…

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τους «αυξανόμενους κινδύνους στον τομέα του ιδιωτικού δανεισμού», την ώρα που  η αγορά σημειώνει συνεχή άνοδο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ.

“Είναι σαφές ότι υπάρχει μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων στην ιδιωτική πίστη”, δήλωσε ο Κέλεχερ στο FT Global Banking Summit στο Λονδίνο την Τρίτη. “Υπάρχουν πολλές άλλες φούσκες περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούνται. Αυτό που μένει για να πυροδοτηθεί μια κρίση εμπιστοσύνης είναι κάποιο απρόσμενο γεγονός”.

Ο ιδιωτικός δανεισμός γίνεται όλο και πιο περιζήτητο εργαλείο χρηματοδότησης για τις εταιρείες εξαγορών, καθώς οι τράπεζες έχουν αποσυρθεί από την συγκεκριμενη αγορά, εν μέσω της εκτίναξης των επιτοκίων και της υποχώρησης της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου.

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ανησυχούν για αυτή τη μετατόπιση, καθώς η ανάληψη τέτοιου είδους δανείων – και στη συνέχεια η πώλησή τους σε άλλους επενδυτές – αποτελεί ισχυρή πηγή εσόδων για αυτές.

«Αδιαφάνεια»

Ο Κέλεχερ είναι ο τελευταίος από μια σειρά στελεχών, που προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους. Στελέχη της Pimco δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η αγορά είναι ανεπαρκώς ρυθμισμένη και στερείται διαφάνειας.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Μιλώντας στη σύνοδο, η Ελίζαμπεθ ΜακΚόουλ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε επίσης ότι ο μη τραπεζικός δανεισμός, ο οποίος περιλαμβάνει το ιδιωτικό χρέος είναι υπερβολικά αδιαφανής. “Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να καλύψουν τα εποπτικά “κενά”, καθώς η αναπτυσσόμενη αγορά θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους”, σημείωσε.

Διαφωνίες

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg λίγο μετά τα σχόλια του Κέλεχερ, ο Μπλερ Τζέικομπσον, συν-επικεφαλής της Ares Management Corp. για τις ευρωπαϊκές πιστώσεις, απέκρουσε τον ισχυρισμό.

“Δεν υπάρχει καμία απολύτως φούσκα στην ιδιωτική πίστη”, είπε. “Υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν πράξη στην περιοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης”.

Ένας κλάδος αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Η ιδιωτική αγορά πιστώσεων που περιλαμβάνει τον παραδοσιακό άμεσο δανεισμό σε μικρότερες εταιρείες, τη χρηματοδότηση εξαγορών, καθώς και το χρέος ακινήτων και υποδομών. έχει περίπου τριπλασιάσει το μέγεθός της από το 2015 και έχει εξελιχθεί σε έναν κλάδο αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια παρείχαν δάνειο ρεκόρ ύψους 4,5 δισ. ευρώ (4,9 δισ. δολάρια) για την υποστήριξη της εξαγοράς της Adevinta ASA.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό