20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«Έρχεται» η ροζ πανσέληνος του Απριλίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πανσέληνος του Απριλίου, γνωστή και ως «ροζ πανσέληνος» ή «Πασχαλινό Φεγγάρι», θα φωτίσει τον ουρανό, αύριο Τετάρτη 24 Απριλίου, και η φωτεινότητά της θα κορυφωθεί στις 02:49 το πρωί ώρα Ελλάδος, όπως μεταδίδει το CBS.

Στην πραγματικότητα το φεγγάρι δεν είναι ροζ αλλά η πανσέληνος μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά, ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Τα ονόματα όλων των πανσελήνων προέρχονται από τα φυσικά φαινόμενα, την χλωρίδα και την πανίδα που παρατηρείται κατά την εκάστοτε εποχή που λαμβάνει χώρα η πανσέληνος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Time and date, η πανσέληνος του Απριλίου πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα phlox που είναι ενδημικά της Βόρειας Αμερικής και συχνά ανθίζουν αυτό τον μήνα. Σύμφωνα με το Farmers’ Almanac, τα αγριολούλουδα αυτά προσελκύουν πεταλούδες που προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης.

Οι ονομασίες

Η πανσέληνος του Απριλίου έχει και άλλες ονομασίες, μεταξύ των οποίων:

Το Φεγγάρι που σπάει τον πάγοΤο Φεγγάρι των φυτών και των θάμνωνΤο Φεγγάρι που τα ρεύματα είναι και πάλι πλωτάΤο Φεγγάρι που εμφανίζεται το κόκκινο γρασίδιΤο Φεγγάρι του βατράχου

Η επόμενη πανσέληνος, γνωστή και ως το «φεγγάρι των λουλουδιών», θα φτάσει στο αποκορύφωμα της στις 23 Μαΐου.

Το «ροζ φεγγάρι» συμπίπτει, επίσης, με πολλές θρησκευτικές γιορτές. Η πανσέληνος του Απριλίου 2024 φέρει και το όνομα «Πασχαλινή Πανσέληνος». Στο εβραϊκό ημερολόγιο αυτή η πανσέληνος είναι στη μέση του Νισάν, με το Πέσαχ ή το Πάσχα να ξεκινά τη 15η ημέρα του Νισάν. Το Pesach ή το Πάσχα ξεκινά με τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ στις 30 Απριλίου 2024. Οι γιορτές Seder γίνονται τα δύο πρώτα βράδια του Πάσχα.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ινδουιστικού σεληνιακού ημερολογίου, αλλά για τις περισσότερες περιοχές αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί στο φεστιβάλ Hanuman Jayanti, τον εορτασμό της γέννησης του Λόρδου Hanuman.

Για τους Βουδιστές, ειδικά στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος είναι το Μπακ Πόγια, σε ανάμνηση της επίσκεψης του Βούδα στη Σρι Λάνκα, όπου διευθέτησε μια διαμάχη μεταξύ των αρχηγών, αποφεύγοντας τον πόλεμο. Αυτή η πανσέληνος είναι κοντά στα μέσα του ShawwÄ l, του δέκατου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου και στα μέσα του τρίτου μήνα του κινεζικού έτους του Δράκου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό