16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έρευνα της Ευρ. Εισαγγελίας στη Ρουμανία για απάτη 1,7 εκατ. ευρώ σχετικά με συστήματα άρδευσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στο Ιάσιο (Ρουμανία) διεξήγαγε οκτώ έρευνες σήμερα στην κομητεία Galați, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσε έργα για συστήματα άρδευσης, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Πρόκειται για έναν αγροτικό συνεταιρισμό που έλαβε χρηματοδότηση για δύο έργα εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, αξίας 1,7 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. RON). Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την επιλογή εταιρείας για την εκτέλεση των έργων παραποιήθηκε, προκειμένου να ωφεληθεί μια προκαθορισμένη εταιρεία, ιδιοκτησίας της μητέρας ενός από τα μέλη του συνεταιρισμού.

Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού και της επιλεγμένης εταιρείας υπέβαλαν πλαστά έγγραφα που πιστοποιούν ότι ο δικαιούχος των κεφαλαίων δεν βρισκόταν σε σύγκρουση συμφερόντων με την εταιρεία στην οποία ανατέθηκε η σύμβαση, παραπλανώντας έτσι τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR).

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, ορισμένα από τα υπό έρευνα άτομα προσήχθησαν στην EPPO στο Ιάσιο για να ενημερωθούν για την κατάστασή τους ως ύποπτοι. Τρεις τέθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο για εξήντα ημέρες, με απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα μέρη της διαδικασίας, καθώς και υποχρεωτική περιοδική προσκόμιση στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Προκειμένου να ανακτήσει τη ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τυχόν δικαστικά έξοδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε επίσης έξι οικόπεδα (αξίας περίπου 500.000 ευρώ) και πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς που κατείχαν οι ύποπτοι.

Αυτή η έρευνα κινητοποίησε δεκάδες αστυνομικούς από τη Δομή Υποστήριξης της EPPO στη Ρουμανία (Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegați στη Ρουμανία), την Υπηρεσία Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος εντός της Αστυνομικής Επιθεώρησης της κομητείας Galați) και την Επιθεώρηση Χωροφυλακής της κομητείας Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi «Dunărea de Jos» Galați).Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό