22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έρευνα: Τα Android Auto και Apple CarPlay πιο επικίνδυνα ακόμη και από το αλκοόλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του βρετανικού οργανισμού IAM RoadSmart σε συνεργασία με το TRL (Transport Research Labratory), τα Apple CarPlay, Android Auto των σύγχρονων συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, είναι πιο επικίνδυνα ακόμη και από τη κατανάλωση αλκοόλ σε ότι έχει να κάνει με την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση μέσω αφής των Apple CarPlay και Android Auto, μειώνει κατά πολύ τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού. Η έρευνα αποτελούνταν από τρεις δοκιμές σε προσομοιωτή και έγινε δύο φορές, μια για το Android Auto και μια για το Apple CarPlay. Στην πρώτη δοκιμή ο οδηγός δεν ασχολούνταν καθόλου με το σύστημα πολυμέσων, στη δεύτερη χρησιμοποιούσε τα συστήματα φωνητικών εντολών και στην τρίτη χρησιμοποιούσε την οθόνη αφής.
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν πως οι οδηγοί παίρνουν τα μάτια τους από τον δρόμο για περίπου 16 δευτερόλεπτα όταν χρησιμοποιούσαν τα Apple CarPlay και Android Auto. Αυτό σημαίνει πως εάν το αυτοκίνητό κινείται με 112 χλμ/ώρα (70 μίλια/ώρα), τότε διασχίζει 500 μέτρα χωρίς ο οδηγός να έχει οπτική επαφή με τον δρόμο. Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι οδηγοί υποτιμούν τον χρόνο που δεν κοιτούν τον δρόμο κατά περίπου 5 δευτερόλεπτα.

Όταν ένας οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ (στο νόμιμο όριο κατανάλωσης), ο χρόνος αντίδρασης του μειώνεται κατά 12%, ενώ όταν έχει κάνει χρήση κάνναβης μειώνεται κατά 21%. Όταν μιλά στο κινητό του τηλέφωνο μέσω hands-free ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται κατά 27%, ενώ όταν χρησιμοποιεί το Android Auto μέσω φωνητικών εντολών ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται κατά 30%. Κατά 35% μειώνεται όταν στέλνει γραπτά μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο, κατά 36% όταν χρησιμοποιεί το Apple CarPlay μέσω φωνητικών εντολών, κατά 46% όταν μιλά απευθείας από το κινητό του τηλέφωνο και κατά 53% και 57% όταν χρησιμοποιεί τα Android Auto και Apple CarPlay μέσω της οθόνης αφής, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την ίδια απόσταση με το προπορευόμενο όχημα, αλλά οι περισσότεροι οδηγοί δεν κατάφεραν να το κάνουν όταν χρησιμοποιούσαν το Android Auto και το Apple CarPlay, με τους ερευνητές να παρατηρούν επίσης και απόκλιση στη θέση της λωρίδας κυκλοφορίας όταν οι οδηγοί χρησιμοποιούσαν την οθόνη αφής.
Η διάσπαση της προσοχής του οδηγού εκτιμάται πως αποτελεί τον κύριο παράγοντα για το περίπου το 1/3 όλων των τροχαίων ατυχημάτων στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
Ενώ οι προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα Apple CarPlay και το Android Auto λειτουργούν καλύτερα από τα παραδοσιακά κουμπιά και χειριστήρια, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημιουργούν κάποιες σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη και χρήση των πιο πρόσφατων συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσα στο αυτοκίνητο. Οτιδήποτε παρεμποδίζει τα μάτια ή το μυαλό του οδηγού από το δρόμο είναι κακά νέα για την οδική ασφάλεια.
Σε γενικές γραμμές, η απόδοση οδήγησης επηρεάζεται αρνητικά όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί την οθόνη αφής για να αλληλεπιδράσει με τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, σε σύγκριση με τον φωνητικό έλεγχο. Οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να κρατήσουν τα μάτια τους στο δρόμο περισσότερο όταν χρησιμοποιούσαν τον φωνητικό έλεγχο σε σύγκριση με όταν χρησιμοποιούσαν την οθόνη αφής και ήταν πιο πιθανό να εντοπίσουν ερεθίσματα που απαιτούσαν προσοχή. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν καθημερινά την αφή και όχι τον φωνητικό έλεγχο,
δήλωσε ο διευθυντής του IAM RoadSmart, Neil Greig.
Η έρευνα αυτή είναι μια υπενθύμιση πως η τεχνολογία μπορεί να προσθέτει ευκολίες στα αυτοκίνητα, αλλά αυτή μπορεί να μην είναι ασφαλής, ούτε να μειώνει την απόσπαση προσοχής του οδηγού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό