23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Περισσότερα από τα 3 στα 4 diesel αυτοκίνητα εξοπλίζονται με παράνομα λογισμικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Έρευνα του ICCT, του διεθνούς Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές, αποδεικνύεται ότι εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συνεχίζουν να εκπέμπουν υπερβολικά επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx), που υποδηλώνουν την ύπαρξη παράνομων λογισμικών.
Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ για να μην υπάρξει ξανά ένα νέο Dieselgate, με αυστηρά πρόστιμα προς τις εμπλεκόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες και το μπαράζ των τακτικών ανακλήσεων για πάνω από τρία χρόνια (από το 2015 και μετά), εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που ανήκουν στη γενιά των μοντέλων του παράνομου λογισμικού συνεχίζουν έως και σήμερα να κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργούν αυτές οι βλαβερές εκπομπές.

Μάλιστα, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε θέσει σε ισχύ αυστηρές αποφάσεις που έβαζε τέλος στα μοντέλα που απέκρυπταν τους πραγματικούς ρύπους.
Σύμφωνα με την έρευνα του ICCT (PDF), το 77% των ντίζελ αυτοκινήτων προδιαγραφών Euro 6 και το 85% των παλαιότερων οχημάτων Euro 5 που κυκλοφορούν στους δρόμους συνεχίζουν να εκπέμπουν υψηλά επίπεδα ρύπων, που φανερώνουν την παρουσία παράνομου λογισμικού χειραγώγησης των τελευταίων.

Η δοκιμή αφορούσε ένα δείγμα από 219 diesel αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 6 και Euro 5, εκ των οποίων τα 209 παρουσίασαν ύποπτες εκπομπές ρύπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ευρώπη κυκλοφορούν 53 εκατομμύρια diesel αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 5 και 6 εκ των οποίων τα μισά φέρουν παραποιημένες εκπομπές ρύπων, που υποδηλώνουν την παρουσία του παράνομου λογισμικού που χειραγωγεί τις εκπομπές ρύπων όταν το αυτοκίνητο περνά δοκιμές έγκρισης και πιστοποίησης των εκπομπών ρύπων του, αλλά όχι όταν κυκλοφορεί στον δρόμο.

Πρόσφατα, έχουν ληφθεί αποφάσεις από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποζημίωση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων, που εξοπλίζονταν με το παράνομο λογισμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές εταιρείες καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων τους που εξοπλίζονταν με παράνομα λογισμικά. H συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Πριν από ένα μήνα έγινε γνωστό ότι στη Βρετανία «τρέχουν» πάνω από 336.000 αξιώσεις αποζημίωσης από κατόχους αυτοκινήτων στα οποία γερμανική φίρμα είχε τοποθετήσει στα αυτοκίνητά τους παράνομα λογισμικά. Παράλληλα, έχει γίνει σαφές ότι οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που διέθεταν το παράνομο λογισμικό μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό