17.4 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Έξι αυξήσεις επιτοκίων το 2022, «βλέπει» ο Έβανς της Federal Reserve

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς, είπε ότι η προοπτική των επιτοκίων  ταιριάζει με τη διάμεση εκτίμηση των συναδέλφων του για έξι ακόμη αυξήσεις κατά τρίμηνο φέτος εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και δύσκολης αγοράς εργασίας.

«Η δική μου βασική αξιολόγηση είναι σύμφωνη με τη διάμεση προβολή, αν και δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε σήμερα, γνωρίζω καλά ότι οι εξελίξεις μπορεί να εκδηλωθούν με τρόπο που θα με έκαναν να αλλάξω την αξιολόγησή μου», είπε ο Έβανς σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις. στο Prairie State College Foundation στο Olympia Fields του Ίλινοϊ.

Ο Έβανς, ο οποίος ήταν ως επί το πλείστον δύστροπος κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του στη Fed του Σικάγο για περισσότερο από μια δεκαετία, δήλωσε ότι συμφώνησε με τη μέση πρόβλεψη που έκαναν οι συμμετέχοντες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς τον Μάρτιο για αύξηση των επιτοκίων στο 1,9% φέτος και στο 2,8% το 2023. , το οποίο είπε ότι «αντιπροσωπεύει μια ελαφρώς περιοριστική πολιτική στάση».

Ο Έβανς είπε ότι αναμένει η οικονομία των ΗΠΑ να έχει σταθερή ανάπτυξη, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει σε περίπου 3,5%. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη πανδημία Co-19 ενέχουν κινδύνους για τον πληθωρισμό και καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, είπε. Ο Έβανς τόνισε επίσης την ανάγκη λήψης αποφάσεων σε βάση συνάντησης.

«Δεδομένης όλης της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί, ταπεινοί και ευκίνητοι καθώς συνεχίζουμε στην πορεία προς τα εμπρός», είπε. «Η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία. Θα βασίζεται στην αξιολόγηση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών εκείνη τη στιγμή, καθώς και στους κινδύνους για τις προοπτικές», είπε, αναφερόμενος στην επιτροπή Αγοράς της Fed που θα καθορίσει τα επιτόκια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό