18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έντρομοι οι επιστήμονες για το λιώσιμο των πάγων στη Νέα Ζηλανδία

Ειδήσεις Ελλάδα

Έντρομοι οι επιστήμονες για το λιώσιμο των πάγων στη Νέα Ζηλανδία: «Κάποιοι ήδη εξαφανίστηκαν

Τρομάζουν τους επιστήμονες τα ευρήματα- διαπιστώσεις σχετικά με την κατάσταση των πάγων στη Νέα Ζηλανδία.

Ειδικότερα, ομάδα επιστημόνων πέταξε περί τα τα τέλη Μαρτίου, πάνω από τις κορυφές τους και έμεινε οκτώ ώρες στον αέρα τραβώντας ώρες χιλιάδες φωτογραφίες παγετώνων για την ετήσια έρευνα χιονιού.

Αυτό που διαπίστωσαν με ιδιαιτέρη ανησυχία είναι οτι οι πάγοι όχι μόνο συρρικνώθηκαν δραματικά αλλά συνεχίσουν να λιώνουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Μάλιστα ο Andrew Mackintosh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας που βρισκόταν στην πτήση, είπε σε μια δήλωση ότι ήταν «σοκαρισμένος» από αυτό που είδαν.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, κάποιοι από τους μικρότερους παγετώνες ήδη εξαφανίστηκαν είπε, ενώ οι διάσημοι παγετώνες Φραντς Γιόζεφ και Φοξ έδειξαν έντονα σημάδια υποχώρησης.

«Οι παρατηρήσεις φέτος ενισχύουν την άποψη ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε απώλεια πάγου στις νότιες Άλπεις», είπε στο CNN ο Andrew Lorrey, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (NIWA) και συντονιστής της έρευνας.

Τα δύο χρόνια έντονης ζέστης που έσπασαν κάθε ρεκόρ έχουν επηρεάσει τους παγετώνες.

Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά της Νέας Ζηλανδίας ποτέ, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που είχε σημειωθεί μόλις ένα χρόνο νωρίτερα.

Αλλά η τάση μείωσης του πάγου συνεχίζεται.

Η έρευνα που διοργανώνεται από το NIWA, πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο για σχεδόν πέντε δεκαετίες και στοχεύει να καταγράψει ένα στιγμιότυπο από ένα σύνολο περισσότερων από 50 παγετώνων – που κυμαίνονται σε μέγεθος και υψόμετρο – όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος του λιώματος του χιονιού και του πάγου.

«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε γρήγορες αλλαγές να συμβαίνουν στα βουνά, με ενδείξεις ότι η άνοδος της γραμμής χιονιού επιταχύνεται μαζί με την απώλεια πάγου», είπε ο Lorrey.

«Καθώς η τρέχουσα τάση αύξησης της θερμοκρασίας συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να χάνουμε περισσότερους παγετώνες», πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό