17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά θα επηρεαστούν οι ψηφοφόροι;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη έκρινε την Τρίτη ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος για την σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό κατά της συγγραφέως Ε. Τζιν Κάρολ τη δεκαετία του 1990 και για τη δυσφήμισή της το περασμένο φθινόπωρο, όταν την κατηγόρησε ότι επινόησε τον εν λόγω ισχυρισμό.

Οι ένορκοι – έξι άνδρες και τρεις γυναίκες- επιδίκασαν στην Κάρολ 5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Επειδή επρόκειτο για αστική υπόθεση, ο Τραμπ δεν αντιμετωπίζει ποινικές συνέπειες.

Η ετυμηγορία  ήρθε μετά από λιγότερο από τρεις ώρες διαβουλεύσεων στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο  Μανχάταν. Οι ένορκοι δεν έκριναν τον Τραμπ υπεύθυνο για βιασμό, όπως είχε ισχυριστεί η Κάρολ.

Η γυναίκα κρατούσε σφιχτά το χέρι των δικηγόρων της, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας. Ο Τραμπ απουσίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 25 Απριλίου.

Η Κάρολ, 79 ετών τώρα, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Τραμπ, τη βίασε σε ένα δοκιμαστήριο υου πολυκαταστήματος Bergdorf Goodman στο Μανχάταν στα μέσα της δεκαετίας το υ’90 και στη συνέχεια έβλαψε τη φήμη της γράφοντας σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social ,τον Οκτωβρίου 2022, ότι η Κάρολ, επινόησε τους ισχυρισμούς για να προσπαθήσει να αυξήσει τις πωλήσεις των απομνημονευμάτων της το 2019 και να τον πλήξει πολιτικά.

Πρόεδρος από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και έχει επιδείξει μια απίστευτη ικανότητα να ξεπερνά τις αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να βυθίσουν άλλους πολιτικούς.

Πάντως φαίνεται απίθανο στο πολωμένο πολιτικό κλίμα της Αμερικής η αστική ετυμηγορία να έχει αντίκτυπο στους βασικούς υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι θεωρούν τα νομικά του προβλήματα ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας των αντιπάλων να τον υπονομεύσουν.

«Όσοι τάσσονται κατά του Τραμπ θα παραμείνουν έτσι, οι  ψηφοφόροι υπέρ του Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξουν, και οι αμφιταλαντευόμενοι δεν νομίζω ότι θα συγκινηθούν από τέτοιου είδους θέματα», δήλωσε ο Τσάρλι Τζέροου, στρατηγικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών στην Πενσυλβάνια.

«Οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση είναι πιθανό να είναι μικρή και να περιοριστεί στις γυναίκες των προαστίων και στους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στην δίκη κατέθεσαν και δύο ακόμη γυναίκες που υποστήριξαν ότι ο Τραμπ τους επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από δεκαετίες.

Η πρώην δημοσιογράφος του περιοδικού People, Νατάσα Στόινοφ, είπε στους ενόρκους ότι ο Τραμπ τη στρίμωξε στο κλαμπ του Mar-a-Lago στη Φλόριντα το 2005 και τη φίλησε με τη βία για “λίγα λεπτά”, μέχρι που ένας μπάρμαν διέκοψε την επίθεση. Μια άλλη γυναίκα, η Τζέσικα Λιντς, κατέθεσε ότι ο Τραμπ τη «φίλησε, τη θώπευσε και έβαλε το χέρι του στη φούστα της»  κατά την διάρκεια μιας πτήσης το 1979.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό