25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ένα δισ. δολάρια ρήτρα και τέσσερα στοιχήματα για τον Ελον Μασκ στο Twitter

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζεται ο ορυμαγδός των ειδήσεων και αντιδράσεων για την εξαγορά ή πιο σωστά την πρόταση εξαγοράς που έκανε ο Ελον Μασκ για την απόκτηση του Twitter. Αν και άπαντες συμπεριφέρονται και αρθρογραφούν θεωρώντας δεδομένο ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας είναι ήδη ιδιοκτήτης της πλατφόρμας αυτό δεν συμβαίνει.

Θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αυτό και στα σχετικά έγγραφα που έχουν υπογραφεί από τις δύο πλευρές δίνεται περιθώριο για ολοκλήρωση της αρχικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και υπάρχει πρόβλεψη για παράταση των διαδικασιών μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Αρχικά είχε διαρρεύσει ότι σε περίπτωση που η συμφωνία χαλάσει από την πλευρά του Twitter η πλατφόρμα θα κληθεί να καταβάλει μια ρήτρα ύψους 2,5% σε σχέση με το ποσό που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από τον Μασκ χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για εκείνον. Όμως έγινε γνωστό ότι στο τελικό κείμενο της συμφωνίας προστέθηκε και ρήτρα για την πλευρά του Μασκ ο οποίος σε περίπτωση που υπαναχωρήσει θα πρέπει να καταβάλει ένα δισ. δολάρια.

Η εταιρεία που ελέγχει την πλατφόρμα, η  Twitter Inc ανακοίνωσε ότι ο Μασκ έχει εξασφαλίσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια από δανειοδότηση, ενώ ο ίδιος δεσμεύεται να δώσει 21 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Στο διάστημα των συζητήσεων με τον Μασκ το Twitter δεν μπορεί να δεχτεί μία πρόταση εξαγοράς από άλλο ενδιαφερόμενο.

Τα στοιχήματα

Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν τέσσερα βασικά ζητήματα-στοιχήματα για τον Έλον Μασκ αμέσως μόλις πάρει τον έλεγχο της πλατφόρμας. Το πρώτο είναι η αδιευκρίνιστη προς το παρόν ως προς τις λεπτομέρειες της πρόθεση του να καταργήσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αναρτήσεων της πλατφόρμας «απελευθερώνοντας» το περιεχόμενο. Ο ίδιος δηλώνει «απόλυτος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου» αλλά στο παρελθόν έχει μπλοκάρει χρήστες της πλατφόρμας που είχαν κάνει αρνητικά σχόλια για τον ίδιο ή κάποια από τις εταιρείες του. Πολλοί φοβούνται ότι ο Μασκ θα επιτρέψει την διασπορά υβριστικού, ρατσιστικού ακόμη και εξετρεμιστικού περιεχομένου.

Ο Μασκ έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν είναι οπαδός της προβολής διαφημίσεων στην πλατφόρμα ειδικά στη συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue. Όμως το 90% των εσόδων της πλατφόρμας προέρχονται από τις διαφημίσεις και η εξίσωση μοιάζει εξαιρετικά περίπλοκη.

Άλλη μια διακηρυγμένη πρόθεση του Μασκ είναι να εξαφανίσει τα «bots», τα διαβόητα «ρομποτάκια» των social media και γενικότερα του κυβερνοχώρου. Πρόκειται για τα αυτοματοποιημένα προγράμματα που εμφανίζονται ως άνθρωποι-χρήστες και έχουν στόχο να ξεγελάσουν την online κοινότητα για διαφόρους λόγους. Η προσπάθεια αυτή χαιρετίζεται μεν από όλους αφού οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν για αυτό τον σκοπό εκτός των άλλων θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κακόβουλων αναρτήσεων κάθε είδους και σε κάθε πλατφόρμα, των κακόβουλων e-mail αλλά και των κυβερνοεπιθέσεων. Όμως οι ειδικοί παραμένουν δύσπιστοι στο κατά πόσο μπορεί να αναπτυχθεί μια τεχνολογία που θα μπορεί να εξαλείψει πλήρως το πρόβλημα αφού εκτός των άλλων θα πρέπει ο Μασκ να έρθει σε συμφωνία με ρυθμιστικές Αρχές και κυβερνήσεις πολλών χωρών για να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες όπως αυτές που θα «κυνηγούν» τα bots.

Η επεξεργασία των αναρτήσεων την οποία έχει θέσει ακόμη σε online ψηφοφορία ο Μασκ μπορεί να είναι αίτημα της πλειοψηφίας των χρηστών του Twitter αλλά τα στελέχη της που αρνούνταν πεισματικά να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Όπως υποστηρίζουν πρέπει η επεξεργασία να ισορροπήσει στην δυνατότητα του χρήστη να κάνει διορθώσεις στις αναρτήσεις του χωρίς αυτό να γίνεται με τρόπο τέτοιο που θα αλλοιώνει το περιεχόμενο και κυρίως το ιστορικό των αναρτήσεων γιατί αυτό θα είναι τεράστιο δομικό πρόβλημα στον πυρήνα της λειτουργίας της πλατφόρμας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό