24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ένα βήμα πριν την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στις ΗΠΑ, εκτός εάν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του πουλήσει τις μετοχές του.

Η απαγόρευση του TikTok πέρασε με την ψηφοφορία για το πακέτο ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, και έχει λάβει σχετικά μικρή προσοχή, ενώ ψηφίστηκε με 360 ψήφους υπέρ και 58 κατά.

Μέσα στο νομοσχέδιο των κυρώσεων των 184 σελίδων υπάρχει μια διάταξη που αναγκάζει την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να πουλήσει το μερίδιό της στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σε μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ μέσα σε ένα έτος, διαφορετικά θα απαγορευτεί. Συγκεκριμένα, δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να εκχωρήσει και δίνει στον πρόεδρο της την επιλογή να επιλέξει παράταση τριών μηνών.

Την ίδια ώρα, περίπου 150 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λογαριασμό στο TikTok και υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι μεταξύ των νομοθετών σχετικά με την επιρροή που έχουν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του στην εταιρεία. Οι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων με το TikTok. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της εφαρμογής αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του περιορισμού των δικαιωμάτων των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου.

Τους τελευταίους μήνες το TikTok έγινε πρωτοσέλιδο για την προώθηση του Οσάμα Μπιν Λάντεν αλλά και λόγω ενός challenge που παρότρυνε τους νεαρούς χρήστες να… πνίγουν ο ένας τον άλλον.

Οι πιθανοί μνηστήρες

Από την πλευρά της η Wall Street έχει θορυβηθεί για το ποιος θα μπορούσε να αγοράσει το TikTok σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης των μετοχών από τον Κινέζο ιδιοκτήτη της ByteDance. Η Microsoft, η Meta, η Apple και η Oracle έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί μνηστήρες, ενώ και ο Rumble, ένας ανταγωνιστής του YouTube με γνώμονα την ελεύθερη ομιλία έχει επίσης συζητηθεί ως πιθανός αγοραστής.

Στο τέλος, όλα έχουν να κάνουν με τα λεφτά καθώς η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν με αξία έως και 50 δισεκ. δολαρίων.

Τον Μάρτιο η Βουλή είχε ψηφίσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για το TikTok, το οποίο πέρασε από την αίθουσα με ευρεία δικομματική πλειοψηφία. Αυτή η προσπάθεια, ωστόσο, έχει σταματήσει στη Γερουσία των Δημοκρατικών, όπου ο ηγέτης της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να φέρει το μέτρο προς ψήφιση. Ο ηγέτης της Γερουσίας είπε ότι θα ασχοληθεί τελικά με το θέμα.

Ο Σούμερ έχει στο παρελθόν υποστηρίξει σθεναρά τις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής του TikTok. Με την απαγόρευση του TikTok να είναι πλέον θαμμένη στο πακέτο ξένων βοηθών – που θεωρείται ευρέως επείγουσα νομοθεσία που πρέπει να περάσει – η Γερουσία πιθανότατα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να λάβει το μέτρο. Οι ηγέτες της Γερουσίας υποσχέθηκαν να προχωρήσουν γρήγορα το μέτρο και να το παραδώσουν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπογραφή.

Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου η TikTok είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων ελευθερίας λόγου, ενώ και ο διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας είχε απευθύνει έκκληση στους χρήστες των ΗΠΑ να κάνουν άμεσα εκστρατεία για να σταματήσει το νομοσχέδιο

Η ανακοίνωση της TikTok

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να μπλοκάρει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερου λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει επτά εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, ετησίως».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό