16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έναρξη με άνοδο (1,12%) στις 1.307,63 μονάδες του Γενικού Δείκτη με πρωταγωνιστές τράπεζες και ΔΕΗ

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε κόντρα στο διεθνές κλίμα χρηματιστηριακής διόρθωσης και κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των 1.300 μονάδων κατά τη πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.   

Υπέρβαση των 1.300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη με διάχυση της ανόδου σε πολλές μετοχές

Από την έναρξη της συνεδρίασης, οι ανοδικές μετοχές ήταν πολύ περισσότερες από τις πτωτικές και έδειχνε ότι η συνεδρίαση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και επιμέρους τάσεων θα ήταν θετική. Ο Γενικός Δείκτης από την έναρξη κιόλας, όχι μόνο ξεπέρασε τις 1.300 μονάδες αλλά έφτασε στο υψηλό ημέρας στις 1.311 μονάδες. Σταδιακά εμφανίστηκαν πωλητές σε συγκεκριμένα blue chips, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε πάλι στις 1.302 μονάδες και στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στις 1.307,63 μονάδες με άνοδο 1,12%. Ικανοποιητικό το θετικό ισοζύγιο (86 ανοδικές /30 πτωτικές) που δείχνει ότι η άνοδος διαχύθηκε σ’ ολόκληρη την αγορά και όχι μόνο στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Χαμηλός ο τζίρος στα 69 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,26% και ο δείκτης FTSE mid cap κατά 0,87%.

Οι τραπεζικές μετοχές έδειξαν μεγάλη ζωηρότητα στην αρχή της συνεδρίασης και συμπαρέσυραν και τα περισσότερα blue chips προς υψηλότερα επίπεδα. Μία ελπιδοφόρα έναρξη για το ελληνικό χρηματιστήριο που ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά τις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου.

Ο τραπεζικός κλάδος ΄πήρε από το χέρι΄ το ελληνικό χρηματιστήριο στην σημερινή ανοδική κίνηση του. Από την αρχή της συνεδρίασης κινήθηκαν ανοδικά οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, έχοντας και κατά περιόδους αυξημένες ενδοσυνεδριακές πωλήσεις και στο τέλος της συνεδρίασης, ο κλάδος έκλεισε με άνοδο 1,45%. Καλές συνεδριάσεις είχαν τα διυλιστήρια – πετρελαϊκές (1,98%), θετικός ο ΟΤΕ (τηλεπικοινωνίες άνοδο 0,93%), Οικιακά Αγαθά (0,68%) ενώ μεταβλητότητα και κλείσιμο με διόρθωση (-0,19%)  είχαν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (Jumbo). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Ιντραλότ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος.

Διορθωτικές τάσεις στις ξένες αγορές

Έναρξη χρονιάς με μεικτές τάσεις και έντονη μεταβλητότητα κατέγραψαν οι ευρωπαικές αγορές (μέχρι τις 17.00 ώρα Ελλάδος) σαφέστατα επηρεασμένες από το γεγονός ότι έκλεισαν την χρονιά κοντά στα υψηλά τους. Ο DAX  λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κινούνταν σταθεροποιητικά, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά (-0,24%), ο ιταλικός MIB είχε άνοδο 0,6% και ο Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά (-0,28%). Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν την χρονιά με διαφορετικές κατευθύνσεις. Έντονες ρευστοποιήσεις στον Nasdaq (-1,5%) και στον S&P 500 (-0,66%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό