25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έληξε το τελεσίγραφο για τη Γάζα – Βομβαρδισμοί από το Ισραήλ, επίκειται χερσαία επέμβαση

Ειδήσεις Ελλάδα

Θέμα ωρών είναι πλέον η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά και τη λήξη του τελεσίγραφου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας προς τον άμαχο παλαιστίνιο πληθυσμό, να μετακινηθεί προς τη νότια πλευρά της πόλης. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, στο τελευταίο tweet ανέφερε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έληγε απόψε στις 20.00, χωρίς ωστόσο να γίνεται ξεκάθαρο αν την ώρα αυτή θα ξεκινούσαν και οι επιχειρήσεις.

#عاجل 🔴 سكان مدينة غزة,قمنا بمناشدتكم صباحاً لمغادرة مدينة غزة إلى منطقة جنوب وادي غزة، حفاظاً على سلامتكم. أود أن أبلغكم أن جيش الدفاع الإسرائيلي سيمتنع عن المس بالمسار المحدد في الخارطة حتى الساعة 20:00.حرصاً على سلامتكم استغلوا الوقت القادم للتحرك جنوباً من بيت حانون إلى… pic.twitter.com/6Fpk6otVBY

— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) October 13, 2023

Λίγη ώρα μετά τις 20:00 όταν και έληξε η προειδοποίηση ξεκίνησαν εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας Γάζας από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έβγαλε ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρεται ότι τις τελευταίες ώρες έχει προχωρήσει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κοντά και μέσα τη Γάζα,  με στοχευμένες εφόδους με πυροβολικό και τανκς  ψάχνοντας και για ομήρους.

Σημειώνεται ότι πριν ακόμα από την λήξη του τελεσίγραφου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Γάζα, παρατηρείται τεράστια κινητοποίηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή. Κοντά στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός, υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων  άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.

Live εικόνα από την Γάζα

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε φορτηγό στο οποίο επέβαιναν άνθρωποι που εκκένωναν τη Γάζα.

Το Anadolu κάνει λόγο για 70 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

🚨🚨 Health ministry in Gaza confirms: 40 people were killed, 150 injured by an Israeli airstrike that targeted Palestinians attempting to evacuate from Gaza, as ordered by the Israeli army. Israel had ordered 1.2 million Palestinians to leave their homes in Gaza and head south. pic.twitter.com/USa3uoDLGR

— Nour Odeh 🇵🇸 #NojusticeNopeace (@nour_odeh) October 13, 2023

Διάγγελμα Νετανιάχουν πριν την χερσαία επίθεση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς  ήταν «μόνο η αρχή», χωρίς να διευκρινίσει τι θα ακολουθήσει ή για πόσο καιρό. «Όλοι γνωρίζουν ότι πολεμάμε για την πατρίδα και πολεμάμε σαν λιοντάρια. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την επίθεση της Χαμάς», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Χτυπάμε τους εχθρούς μας σκληρά», είπε στη συνέχεια ο Νετανιάχου υπογραμμίζοντας, «τονίζω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή».

Οι στόχοι του Ισραήλ στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τονίσει ότι στόχος είναι όλη η ιεραρχία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Προτεραιότητα αποτελούν:

Ο αρχηγός Γιαχία Σανουάρ, ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο Μοχάμεντ Αλ Νταΐφ, o διαβόητος αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας που ζει στις σκιές χρόνια τώρα, έχοντας αποδειχθεί εφτάψυχος, αφού έχει γλυτώσει από πολλές δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

Οι δυνάμεις Νουκμπά, η ελίτ των ενόπλων της Χαμάς που έφεραν εις πέρας την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, μακελεύοντας πάνω από 1.300 αμάχους και απαγάγοντας δεκάδες άλλους.

Και φυσικά σε αυτόν τον πόλεμο στόχος είναι ο λαβύρινθος από τούνελ που έχει χτίσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας για να εξαπολύουν οι ένοπλοί της τις επιθέσεις του στο Ισραήλ, να απαγάγουν στρατιώτες. Πρόκεται για τέτοιο λαβύρινθο, που το Ισραήλ αποκαλεί το υπόγειο αυτό δίκτυο από σήραγγες, “μετρό της Γάζας“.

«Αδύνατη η εκκένωση»

Την ίδια ώρα ο  ΟΗΕ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση χαρακτηρίζοντας αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο– μέσα σε ένα 24ωρο. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι η εντολή απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα θα «χρειαστεί χρόνο».

«Προσπαθούμε να δώσουμε χρόνο και καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες, και καταλαβαίνουμε ότι θα αυτό δεν θα πάρει 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC. «Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διπλό μέτωπο με εμπλοκή Χεζμπολάχ;

Παράλληλα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση δεν θα επηρεαστεί από τις εκκλήσεις να μείνει στο περιθώριο της συνεχιζόμενης σύρραξης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, λέγοντας πως το κίνημα είναι «πλήρως έτοιμο» να συνεισφέρει στις μάχες.

«Οι παρασκηνιακές εκκλήσεις προς εμάς από μεγάλες δυνάμεις, αραβικές χώρες, απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών, που μας λένε άμεσα και έμμεσα να μην παρέμβουμε δεν θα έχουν αποτέλεσμα», δήλωσε σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Η Χεζμπολάχ γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντά της. Είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι, πλήρως έτοιμοι, και παρακολουθούμε τις εξελίξεις λεπτό το λεπτό», είπε ο Κάσεμ.

Η οργάνωση έχει ήδη συγκρουστεί με το Ισραήλ στην άλλη πλευρά των συνόρων του Λιβάνου αρκετές φορές την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εναντίον ισραηλινών πόλεων και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας σε αντίποινα.

Όμως πηγές λένε πως η Χεζμπολάχ έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα τις κινήσεις της έτσι ώστε να είναι περιορισμένου εύρους, αποτρέποντας μια μεγάλη υπερχείλιση στον Λίβανο, ενώ παράλληλα κρατάει απασχολημένες τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κάσεμ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μιλάει δημόσια για τη βία. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

«Το ερώτημα είναι, αυτό που όλοι περιμένουν είναι: τι θα κάνει η Χεζμπολάχ και ποια θα είναι η συνεισφορά της;» είπε ο Κάσεμ. «Θα συνεισφέρουμε στην αντιπαράθεση εντός του σχεδίου μας… όταν έρθει η ώρα για δράση, θα τη διενεργήσουμε», είπε.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό