22 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Έληξε η προθεσμία για να παραδοθούν οι Ουκρανοί του Azovstal

Ειδήσεις Ελλάδα

Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο προς τους υπερασπιστές της Μαριούπολης που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, το τελευταίο οχυρό για τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται με σθένος την πόλη. Αν και η πολιορκημένη πόλη-λιμάνι είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις, δεν έχει πέσει ακόμα.

Το τρίτο τελεσίγραφο των Ρώσων μέσα σε λίγες μέρες έληξε το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (και Μόσχας), χωρίς κανένα σημάδι ότι οι υπερασπιστές έχουν παραδοθεί. 

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για την εκκένωση αμάχων.   Η Ρωσία δήλωσε ότι θα προσέφερε «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσει τις μάχες και να καταθέσει τα όπλα». 

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε- με ανάρτησή του στο Facebook- Ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.  «Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο εργοστάσιο Azovstal. 

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal είναι το τελευταίο κύριο προπύργιο της Ουκρανίας στη Μαριούπολη και έχει χτυπηθεί με βόμβες, δήλωσε το Κίεβο. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονται στο καταφύγιο κάτω από το εργοστάσιο.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχάιλο Ποντολιάκ, και βασικός σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε χθες τους παγκόσμιους ηγέτες ότι έχουν «αίμα στα χέρια τους» ενώ «ο κόσμος παρακολουθεί τη δολοφονία παιδιών στο Διαδίκτυο και μένει σιωπηλός».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό