16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων – Στην «κόψη του ξυραφιού» η εξεταστική

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκτάκτως σήμερα Δευτέρα (29/1) θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων ύστερα από προτροπή του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη. Ο κόσμος της Παιδείας βρίσκεται σε αναβρασμό με το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων να είναι στο επίκεντρο. Ο σκοπός της συνόδου είναι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να τελεστεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο να χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές.

Στη σύνοδο θα παρέμβει από απόσταση και ο κ. Πιερρακάκης, ο οποίος θα κάνει αναφορά στη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης, τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, αλλά και στη σταδιακή απελευθέρωσή τους -σε θεσμικό επίπεδο- από το κράτος. Ο υπουργός αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με τη βοήθεια των οποίων θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας των εξετάσεων.

Πολλές ήταν οι φοιτητικές πορείες που έλαβαν χώρα σε μεγάλες πόλεις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, δεκάδες είναι οι σχολές που αυτήν τη στιγμή τελούν υπό κατάληψη. Οι φοιτητές βρίσκονται απέναντι από τις κυβερνητικές αποφάσεις στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας πως το υπουργείο αποφασίζει «γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς». Η ανησυχία τους για το επικείμενο νομοσχέδιο έγκειται στον φόβο ότι θα δημιουργηθούν «δύο ειδών πτυχία», ενώ, τορπιλίζεται η αξιοκρατική πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και επομένως για κάποιους θα είναι δυσκολότερη η ανεύρεση εργασίας.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή των εξαμηνιαίων εξετάσεων. Όμως, λόγω του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων προβλέπεται ότι την τελική απόφαση θα λάβουν οι πρυτανικές Αρχές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό