18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Έκθεση «καίει» την Κύπρο για θανάτωση 400.000 σπουργιτιών για… κατανάλωση

Ειδήσεις Ελλάδα

Περισσότερα από 400.000 ωδικά πουλιά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν στην Κύπρο το περασμένο φθινόπωρο με απώτερο σκοπό την πώληση και κατανάλωση ως έδεσμα, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η πρακτική αναφέρεται στην έρευνα ως «εγκληματικότητα κατά της άγριας φύσης» καθώς τα πτηνά πωλούνται μέσω της μαύρης αγοράς σε εστιατόρια προκειμένου να καταναλωθούν ως τοπικό έδεσμα που ονομάζεται «αμπελοπούλια». Σερβίρονται είτε τουρσί είτε βραστά.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από τον BirdLife Cyprus με την υποστήριξη του RSPB και της Επιτροπής Κατά της Σφαγής Πτηνών (Cabs), διαπίστωσε ότι 435.000 πουλιά θανατώθηκαν με αυτόν τον τρόπο μόνο το φθινόπωρο του 2023 σε αντίθεση με τα ποσοστά της αλιείας που είχε πτωτική τάση.

Ο Martin Hellicar, διευθυντής του BirdLife Cyprus, δήλωσε: «Παρά την πολύ καλή πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, αυτό το φθινόπωρο ήταν μια υπενθύμιση ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα εάν δεν ενισχύσουμε τους πόρους».

Πρόσφορο έδαφος η Κύπρος

Η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για πολλά είδη πτηνών που μεταναστεύουν κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Οι μαυροσκούφοι, οι μυγοπαγίδες, οι τσιφάδες, οι ιτιές, οι καλαμιές και οι τσούχτρες του Cetti είναι μεταξύ εκείνων που στοχοποιούνται, πολλά από τα είναι είδος προς εξαφάνιση, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρακτική της παγίδευσης ωδικών πτηνών για ανθρώπινη κατανάλωση ήταν παράνομη στην Κύπρο το 1974, αλλά συνεχίζει να εφαρμόζεται σε βιομηχανική κλίμακα. Πριν από είκοσι χρόνια, περισσότερα από 2 εκατομμύρια πουλιά παγιδεύονταν ετησίως, με περισσότερα από 10 εκατομμύρια να θανατώνονται τη δεκαετία του 1990. Από τότε, οι Αρχές στην Κύπρο συνεργάζονται με το BirdLife Cyprus, την Cabs και το RSPB για να μειώσουν τον αριθμό.

Πως παγιδεύονται τα πτηνά

Τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν δολώματα και ηχεία που αναπαριστούν το τραγούδι για να δελεάσουν τα μικρά πουλιά – συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων κοκκινολαίμηδων και των σπουργιτιών. Μόλις ακουστεί ο ήχος, τα μικρόσωμα πτηνά προσγειώνονται σε θάμνους ή περιβόλια, όπου τα παγιδεύονται με δίχτυα ή κλαδιά καλυμμένα με κόλλα.

Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 4,5 χιλιόμετρα διχτυού χρησιμοποιούνταν για την παγίδευση τους. Μεγάλο μέρος της αύξησης προήλθε από τη βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο – το Sovereign Base Area (SBA) – όπου σημειώθηκε αύξηση 41% στα δίχτυα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πόροι της μονάδας καταπολέμησης της λαθροθηρίας SBA μειώθηκαν σημαντικά κατά την έναρξη του φθινοπώρου 2023. Η έκθεση ανέφερε: «Αυτή η σεζόν ήταν μια καλή περίπτωση μελέτης για το τι μπορεί να συμβεί όταν αφαιρεθούν/ανακατευθυνθούν οι Αρχές με σκοπό να αποτρέψουν την παράνομη παγίδευση των πτηνών».

Ο Mark Thomas, επικεφαλής των ερευνών του RSPB, είπε ότι οι οργανωμένοι θηρευτές συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη με μικρό ρίσκο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναιρεθεί η πρόοδος που έχουμε κάνει και τα συγκλονιστικά επίπεδα των θανάτων ωδικών πτηνών να επιστρέψουν στα απεχθή επίπεδα που βλέπαμε κάποτε», είπε.

Προσέθεσε μάλιστα ότι απαιτούνται αστυνομικοί πόροι για να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα παγίδευσης πουλιών. «Επί δύο δεκαετίες, η διεθνής μας συνεργασία έχει δείξει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας μέσω άμεσης δράσης επί τόπου που υποστηρίζεται από μέτρα επιβολής», είπε. «Ωστόσο, αυτό το φθινόπωρο δείχνει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, ιδιαίτερα στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό