20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Άρχισε τις παραβάσεις η Τουρκία αλλά χωρίς μαχητικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Με την Ελλάδα και την Τουρκία να βαδίζουν προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, σημάδια δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν έχει ξεχάσει τον κακό της εαυτό, όχι μόνο σε ότι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Θεσσαλονίκη ή του Χακάν Φιντάν για τη μειονότητα της Θράκης, αλλά και επί του πεδίου.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επενδύοντας στον θετικό διάλογο κρατά χαμηλούς τόνους ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας, αξιολογώντας ωστόσο σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Οι παραβάσεις

Με αφορμή τουρκική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκεί που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούσε ηρεμία, τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα μπαράζ τουρκικών παραβάσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 18 τουρκικά αεροσκάφη χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης εισήλθαν στο FIR Αθηνών προχωρώντας σε συνολικά 15 παραβάσεις μέσα σε έξι ημέρες.

Να σημειωθεί ότι μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την ελληνοτουρκική προσέγγιση που ακολούθησε, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο είχαν καταγραφεί συνολικά 25 παραβάσεις του FIR Αθηνών.

Στον κατάλογο των αεροσκαφών που προχώρησαν στις παραβάσεις των τελευταίων ημέρων συγκαταλέγονται αεροσκάφη ATR –72 που εκτελούν επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ένα τουρκικό UAV.

Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένο, δεν καταγράφηκε καμία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ όλα τα τουρκικά εναέρια μέσα αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νέας φάσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εξαφανιστεί από τον ουρανό του Αιγαίου. Από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα ο αριθμός των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, αλλά και των εμπλοκών με ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία παραμένει μηδενικός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό