18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Άρειος Πάγος: Εκτός Ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Ειδήσεις Ελλάδα

«Κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο οι Σπαρτιάτες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τετάρτης (24/4) το κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από το A1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Τελικά, με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το «πράσινο φως» από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές.

Έτσι, 15 κόμματα μένουν εκτός της εκλογικής διαδικασίας, μεταξύ των οποίων και οι Σπαρτιάτες. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.

Αναλυτικά, με την ομόφωνη απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές τα εξής κόμματα :

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ6. ΝΙΚΗ7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ8. ΜέΡΑ259. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ10. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑ.Ο.Σ.12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)21. Κίνημα 2122. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)24. Νέα Αριστερά25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ28. Ελλήνων Συνέλευσις29. Πράσινο κίνημα30. Δημιουργία31. ΚΟΣΜΟΣ

Αντίθετα, με την απόφαση του Αρείου Πάγου μένουν εκτός τα εξής κόμματα :

1. Σπαρτιάτες2. Οικολόγοι πράσινοι – Πράσινη ενότητα3. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ4. Κίνημα φτωχών Ελλάδος5. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ6. ΚΑΘΑΡΣΗ – Νίκος Αντωνιάδης7. Πράσινη Οικολογία8. Ελλάδα εμείς9. Βόρεια Λέγκα Κράμα10. Έλληνες – Δημήτριος Μιχάκης11. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ13. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΓΙΑΤΗΣ14. Ελλήνων Νέα Αρχή15. Παιδιά της Ελλάδος

Υπομνήματα για «μπλόκο» από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Νέα Αριστερά

Σημειώνεται πως υπομνήματα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές είχαν καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά.

Συγκεκριμένα, πρώτο το ΠΑΣΟΚ και, στη συνέχεια, η Νέα Δημοκρατία και η Νέα Αριστερά είχαν ζητήσει με υπομνήματα προς τον Άρειο Πάγο να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με βασικό επιχείρημα ότι πραγματικός αρχηγός του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη».

Μάλιστα ανέφερε ότι ο συνδυασμός «δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατάρτισης συνδυασμού της παραγράφου 1 του άρθρου 32 π.δ 26/2012», γιατί «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη του Παναγιώτη, καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ’ ενιαίο τρόπο εκφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκεί διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα Σπαρτιάτες», ανέφερε στο δικό της υπόμνημα η ΝΔ.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, με επιστολή του προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές, ανέφερε πως η Νέα Αριστερά «συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό» και ζητούσε τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό