16 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Άνοδος στα ξένα χρηματιστήρια, υποχώρηση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με άνοδο ολοκληρώνεται ο Αύγουστος για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική. Τα θετικά μεγέθη που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία σε συνδυασμό με τις όποιες ελπίδες που δημιουργούνται για την αποφυγή της ύφεσης στην Ευρώπης και τα εταιρικά αποτελέσματα δημιουργούν επενδυτική ζήτηση.  

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στα αμερικανικά χρηματιστήρια ο δείκτης Dow Jones αυξανόταν κατά 0,31%, ο S&P 500 αυξανόταν κατά 0,17%, o Nasdaq αυξανόταν κατά 0,28%. Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,81%, ο γαλλικός CAC αυξάνονταν οριακά 0,07% (ο γαλλικός πληθωρισμός ανακοινώθηκε οριακά αυξημένος) και ο ιταλικός MIB αυξανόταν κατά 0,26%.  

Ελληνικό χρηματιστήριο: Οριακές μεταβολές στις δεικτοβαρείς μετοχές. Συναλλαγές στα 454 εκατ. ευρώ  λόγω rebalancing MSCI

Στο ελληνικό χρηματιστήριο για μία ακόμη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση των 1.320 μονάδων παρά το γεγονός ότι οι ξένες αγορές ήταν ανοδικές και υπήρχε σαφής διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο ελληνικός πληθωρισμός Αυγούστου εμφανίστηκε μειωμένος σε σχέση με τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Ωστόσο ούτε αυτό βοήθησε στο να δημιουργηθεί ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε ότι αφορά τις συναλλαγές, ξεπέρασαν τα 450 εκατ. ευρώ εξαιτίας του rebalancing στον MSCI Standard Greece που επηρέασε κυρίως τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Τέρνα Ενεργειακή.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1312,49 μονάδες (-0,34%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 474 εκατ. ευρώ (λόγω MSCI)  και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,48% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,26%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των πετρελαϊκών (1,24%), κατασκευών (0,98%) και τεχνολογίας (0,51%).

Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδίων (-1,96%), Υγείας (-1,33%), Εμπορίου (-1,4%) και Τραπεζών (-0,69%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Εurobank, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ.

Το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ξεπεράσει για μία ακόμη συνεδρίαση τις 1.320 μονάδες Γενικού Δείκτη, καταδεικνύει ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται στήριξη. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο και παράλληλα με τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα δοθούν μεταρρυθμιστικά κίνητρα στις επενδύσεις αλλά θα έχουμε και εισαγωγές νέων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό