23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Άγιος Λουκάς: Φωτιά με εκρήξεις σε διαμέρισμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Φωτιά  εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:00 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου σε διαμέρισμα στον Άγιο Λουκά. Προκλήθηκε αναστάτωση στην περιοχή καθώς ακούστηκαν διαδοχικές εκρήξεις επί της οδού Αθηνών, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Λόγω των εκρήξεων , εικάζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες υγραερίου, ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα από την Πυροσβεστική και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Μετά τις εκρήξεις, πυκνοί καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από το διαμέρισμα πρώτου όροφου τριώροφης οικοδομής. Στο σημείο έφτασαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής καθώς και τρία ασθενοφόρα. Εικάζεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες υγραερίου, ωστόσο επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα από την Πυροσβεστική. Οι φλόγες γρήγορα έφτασαν μέχρι το μπαλκόνι του διαμερίσματος, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Προληπτικά διακομίστηκε στο Νοσοκομείο ένα άτομο που σύμφωνα με πληροφορίες αισθάνθηκε δυσφορία από τους καπνούς. Στο διαμέρισμα εκείνη την ώρα δεν ήταν κανείς. Από το μπαλκόνι του διαμερίσματος η φωτιά επεκτάθηκε σε διπλανό μπαλκόνι της ίδιας πολυκατοικίας. Αποφεύχθηκε μεγαλύτερη καταστροφή.

Ενέργειες σε περίπτωση φωτιά σε κτήριο

Εάν κρίνετε ότι η φωτιά είναι μη ελεγχόμενη προβείτε σε διαδικασία εκκένωσης του χώρου άμεσα. Ταυτόχρονα αναζητήστε τους πυροσβεστήρες, για να τους χρησιμοποιήσετε αν χρειαστεί να δημιουργήσετε διάδρομο διαφυγής. Ο χρόνος εκκένωσης ενός πυροσβεστήρα είναι περίπου 6 -15 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιείστε όλο το κατασβεστικό υλικό και κινηθείτε προς την πόρτα εξόδου. Σε περίπτωση που απαιτηθεί να διασχίσετε χώρους με ενδιάμεσες πόρτες προτείνεται να πράξετε ως εξής:  Πριν ανοίξετε την κάθε πόρτα ακουμπήστε την με την ανάστροφη της παλάμης ή ακουμπήστε την κλειδαριά.  Σε περίπτωση που είναι ζεστή μην την ανοίγετε (πιθανόν υπάρχει φωτιά εξωτερικά της πόρτας) αλλά φράξτε την (πχ με ένα κομμάτι ύφασμα) και πηγαίνετε προς το παράθυρο (μην το σπάσετε), όπου προσπαθήστε κάνοντας σήματα να δηλώσετε την παρουσία σας στα διασωστικά συνεργεία.

Ταυτόχρονα προσπαθήστε να στέκεστε χαμηλά, γιατί ο καπνός γεμίζει τον χώρο από πάνω προς τα κάτω. Τοποθετήστε ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα σαν φίλτρο των αναθυμιάσεων της πυρκαγιάς. Στην περίπτωση που η πόρτα δεν είναι ζεστή σταθείτε προς την πλευρά των μεντεσέδων και ανοίχτε την προφυλάσσοντας έτσι το σώμα σας πίσω από την πόρτα από πιθανή εκτόνωση της φωτιάς προς τον χώρο που βρίσκεστε. Εάν πρόκειται για εργασιακό χώρο, φροντίστε για την απομάκρυνση από τις επισημασμένες διόδους διαφυγής, του συναλλασσόμενου κοινού, των επισκεπτών και του υπόλοιπου προσωπικού με τάξη και ηρεμία για να μη δημιουργηθεί πανικός. Στην συνέχεια κινηθείτε προς το κλιμακοστάσιο και χρησιμοποιείστε πάντα τις σκάλες, χωρίς να τρέχετε. ΠΡΟΣΟΧΗ ακόμα και αν λειτουργεί ο ανελκυστήρας μην τον χρησιμοποιήσετε, γιατί οι αναθυμιάσεις της φωτιάς βρίσκουν διέξοδο από το φρεάτιο του ανελκυστήρα μετατρέποντάς τον σε καμινάδα του κτιρίου.

Σε περίπτωση που τελικά παραμείνετε στο κτίριο: Κλείστε καλά τις εξωτερικές πόρτες και τα παράθυρα.Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα βαριά υφάσματα (κουβέρτες) για να μην μπει μέσα ο καπνός.Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα ή άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

: Center TV

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό