27.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Το επόμενο στάδιο για την «Καλύτερη Ζωή»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ολοφάνερα πια η μέθοδος που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς την ευρωκάλπη είναι μια μέθοδος εθνικών εκλογών. Μολονότι το διακύβευμα αφορά το μέλλον της Ευρώπης, και την Ελλάδα μέσα σε αυτό, ο Στέφανος Κασσελάκης παρέα με την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει έχουν αναγάγει -χωρίς να το κρύβουν- τη μάχη της 9ης Ιουνίου σε μια πρώτη απόπειρα ανατροπής του κυβερνητικού 41%.

Η Κουμουνδούρου επιχειρεί διαρκώς να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον «μεγάλο αντίπαλό» της κι όχι ν’ ακολουθεί έτσι ώστε να κερδίζει τις εντυπώσεις τουλάχιστον στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Η δημοσίευση των πρώτων τριών εκλογικών σποτ έχουν τοποθετήσει στον πυρήνα τους τον πολίτη, ως Έλληνα κατά βάση όχι τόσο ως Ευρωπαίο, και το σχέδιο για την άμεση βελτίωση της εγχώριας καθημερινότητάς του.

Η «Καλύτερη Ζωή» στο προσκήνιο

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να χάσουν χρόνο κι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αύξηση, αν όχι έκρηξη, των ποσοστών στο σύνθημα «Καλύτερη Ζωή Τώρα». Γίνεται, δηλαδή, κατανοητό πως η μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα περνά, προσώρας, σε δεύτερο πλάνο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει στόχο την εξουσία και κυνηγά να εκμεταλλευτεί κάθε πιθανή χαραμάδα φθοράς για τη Νέα Δημοκρατία, σκιαγραφώντας εαυτόν ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για την πρωθυπουργία.

Η στρατηγική έχει οριοθετηθεί γύρω από όλο αυτό το κάδρο. Προφανώς η υγεία, αλλά και τα εθνικά θέματα κυρίως είναι -και θα παραμείνουν- ψηλά στην ατζέντα για τις επόμενες 3,5 εβδομάδες. Διότι απασχολούν αρκετά μεγάλη μερίδα των «μέσων» ψηφοφόρων που διεκδικεί από την κεντροδεξιά δεξαμενή η παράταξη. Προεδρικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροσδιορίζεται πλέον ως κόμμα της πατριωτικής Αριστεράς κι εντός αυτού του πλαισίου δρα ή αντιδρά.

Εκλογικό όπλο η οικονομία

Την ίδια ώρα όμως η οικονομία αποτελεί το μεγαλύτερο «δέλεαρ» πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί το αφήγημά του τόσο για πριν όσο και μετά τις Ευρωεκλογές.

Οι θεμελιώδεις άξονες είναι δύο. Ήδη για την ακρίβεια η Κουμουνδούρου έχει τοποθετηθεί πριν από το Πάσχα, καταθέτοντας μάλιστα το αίτημα για προ ημερισίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που προγραμματίστηκε εν τέλει για την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Βέβαια ο Στ. Κασσελάκης θα λείπει από το μεγάλο αυτό «debate» των πολιτικών αρχηγών. Αυτό το εμπόδιο προσπαθεί να το ξεπεράσει μέσα από δηλώσεις και παρεμβάσεις του.

Στο συνολικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια είχε κάνει λόγο «για μία κοστολογημένη, σαφή και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση» που στόχο έχει ν’ αποδείξει αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους». Επαναλάμβανε τότε την ανάγκη ελέγχου των υπερκερδών και επιβολή εισφορών σε εταιρίες με πλεονάσματα, την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ και την υιοθέτηση ελαφρύνσεων για τους αγρότες.

Όπως άκουσε να του λένε και στην Ξάνθη, περιοδεύοντας σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, οι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν «δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα».

Μειώσεις φόρων και… πόθεν έσχες

Στο φορολογικό σκέλος ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε γερά δια της εκπροσώπους Τύπου, Βούλας Κεχαγιά. Ήδη μάλιστα ετοιμάζεται η παρουσίαση των προτάσεων πάνω σε όλα εκείνα που είχε δημοσιοποιήσει κατά καιρούς ο αρχηγός του σε μια σειρά από διάφορες συνεντεύξεις του.

Ακριβώς αυτό είναι το επόμενο στάδιο της προεκλογικής κριτικής προς στην κυβέρνηση. Στόχος είναι η αξιωματική αντιπολίτευση να εμφανιστεί εκ νέου πολύ πιο κοντά στην κοινωνία, περισσότερο ευαισθητοποιημένη απέναντι στα μείζονα προβλήματα και συμπονετική έναντι της ανάλγητης φιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ.

Στις προτάσεις που θα αποτυπωθούν στο χαρτί, πριν από τη, σε υψηλούς τόνος, συζήτηση στο Κοινοβούλιο, θα βρίθουν οι φοροελαφρύνσεις και οι μειώσεις φόρων έτσι ώστε να ενισχυθεί άμεσα το εισόδημα πολιτών και επιχειρηματιών μικρής ή μέσης κλίμακας. Βασικό όπλο σε όλο αυτό είναι η υπόσχεση για κατάργηση της προκαταβολής για το φόρο εισοδήματος, μαζί με την κατακόρυφη μείωση του συντελεστή φόρου ενοικίου στο 5% για εισοδήματα από σπίτια έως 12.000.

Κατά τον Στ. Κασσελάκη όλα είναι κοστολογημένα και απολύτως τεκμηριωμένα. Όπως θα είναι και η δήλωση του ατομικού «πόθεν έσχες» του, το οποίο «υπάρχει στόχευση να δημοσιοποιήσει πριν τις ευρωεκλογές» όπως διεμήνυσε η κ. Κεχαγιά στο Action24, εξηγώντας πως συγκεντρώνονται ακόμη τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να απαλειφθεί και η παραμικρή σκιά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό