30.3 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Σε θέση… μάχης για να ρίξει το επόμενο «φράγμα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχοντας ως στόχο το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την 3η εβδομάδα του Μαΐου, ο οποίος αποδεικνύεται αρκετά φιλικός για τους επενδυτές.

Η διόρθωση, την οποία φοβούνταν αρκετοί, δεν ήρθε ποτέ (τουλάχιστον μέχρι τώρα), με τον Γενικό Δείκτη να δίνει συνέχεια στην ανοδική κίνηση και αισίως να φλερτάρει με το ορόσημο των 1.500 μονάδων.

Χθες, αν και χρειαζόταν μόλις επτά μονάδες για να βρεθεί στα κρίσιμα όρια, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης φοβήθηκε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος στην περιοχή των 1.490 μονάδων.

Δεν αποκλείεται το ίδιο σκηνικό να στηθεί και σήμερα, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης αλλά και της πρόθεσης των επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη διάσπαση των επίμαχων αντιστάσεων (κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011), θα ανοίξει τον δρόμο για τις 1.550 μονάδες, οι οποίες αποτελούν τον νέο στόχο της ελληνικής αγοράς.

Κοκορότσικος: Ο ιδρυτής της «hot» εισηγμένης με ράλι 115%

Τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά στο εξωτερικό, τα ενθαρρυντικά θεμελιώδη εταιρικά μεγέθη, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals αποτελούν τον βασικό «σύμμαχο» του Χρηματιστηρίου σ’ αυτήν την πορεία, η οποία ήδη προσφέρει αποδόσεις άνω του 15% μέσα στο 2025.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πολλές εισηγμένες, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλή ή ιστορικά ρεκόρ, δημιουργώντας πρόσθετες αξίες για τους μετόχους.

Στις 40.000 μονάδες ο Dow Jones

Στο εξωτερικό, τώρα, τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν επαναφέρει το σενάριο των μειωμένων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τις μετοχές σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Χθες βράδυ, για παράδειγμα, έστω και ενδοσυνεδριακά, ο Dow Jones σκαρφάλωσε άνω των 40.000 μονάδων για πρώτη φορά στη μακρά του ιστορία. Για σήμερα, πάντως, αναμένεται ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τις νέες αποτιμήσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 100% στη Eurobank και οι εποχές… 2020 στην AS Company

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό