29 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η συνεχόμενη φορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Παναγιώτης Γκιώνης έγραψε ιστορία το Σάββατο (18/05) στο Σεράγεβο και προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η φορά στην τεράστια καριέρα του και μάλιστα συνεχόμενη. Στον καθοριστικό ημιτελικό του σταδίου 2, στο Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά, κατατρόπωσε τον Σλοβάκο Βανγκ Γιανγκ (4ο φαβορί των αγώνων) με 4-0 σετ βγάζοντας απίστευτο παιχνίδι και εξασφάλισε με εντυπωσιακό τρόπο την παρουσία του στο Παρίσι στο αγώνισμα του απλού!

Με τεράστια πίστη στον εαυτό του, ισοπεδωτικός, συγκινητικός, ανταποκρίθηκε άριστα και φέτος στις ειδικές συνθήκες ενός Προολυμπακού τουρνουά και με συνολικά επτά νίκες πέτυχε τον μεγάλο στόχο του. Με  το νέο επίτευγμα του τίμησε για πολλοστή φορά το άθλημα, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη για 8η διαδοχική φορά  και τον αθλητισμό της χώρας! Επιπλέον, θα βρεθεί στην κορυφή του πίνακα με τους Έλληνες αθλητές, που έχουν τις περισσότερες ολυμπιακές συμμετοχές! Πηγαίνει δίπλα στον ιστιοπλόο Τάσο Μπουντούρη, την Άγη Κασούμη από τη σκοποβολή και την Ευαγγελία Ψάρρα από την τοξοβολία, ενώ ξεπέρασε τον θρυλικό Καλλίνικο Κρεάνγκα, που έχει το δικό του σπουδαίο σερί στην επιτραπέζια αντισφαίριση από το 1996 έως το 2012.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η συνεχόμενη φορά

Άψογος στη διαχείριση της κατάστασης από την αρχή ως το τέλος του τουρνουά και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, ο οποίος σε μία ακόμα εποικοδομητική συνεργασία με τον Γκιώνη τον βοήθησε και στην ψυχολογία, πέρα από τις συνεχείς οδηγίες. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν παρών και στις τρεις από τις τέσσερις προηγούμενες προκρίσεις του τοπ αμυντικού μέσα από προολυμπιακή διαδικασία (για το 2012 μέσω του Παγκοσμίου πρωταθλήματος). Και βέβαια, αποδείχτηκε πολύτιμη η παρουσία του αρχηγού της εθνικής μας ομάδας Γιώργου Κωνσταντινόπουλου στη Βοσνία με την ιδιότητα του φυσικοθεραπευτή, αλλά και του σπάρινγκ στην προπόνηση. Στο Προολυμπιακό θυμίζουμε, εκπροσώπησαν επίσης τα γαλανόλευκα χρώματα ο Γιάννης Σγουρόπουλος, η Κατερίνα Τόλιου, η Ελισάβετ Τέρπου, που αποκλείστηκαν στα γκρουπ, ενώ στο κοουτσάρισμα ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής των γυναικών Γιώργος Καρύτσας.

Οι ημιτελικοί του σταδίου 2 είχαν καθοριστικό χαρακτήρα διότι οι νικητές έπαιρναν τα δύο πρώτα «εισιτήρια» για το Παρίσι από αυτό το event και δεν χρειαζόταν να παρατείνουν την αγωνία τους στα στάδιο 3. Με… κεκτημένη ταχύτητα από τα προηγούμενα παιχνίδια του και δυνάμεις εφήβου ο Γκιώνης (νούμερο 9 των αγώνων) έδειξε την απόλυτη ετοιμότητα του από κάθε άποψη και τελείωσε τη… δουλειά μία ώρα αρχύτερα. Με τον Βανγκ Γιανγκ έχουν παράδοση κλειστών ματς (αμυντικός και ο πολιτογραφημένος Σλοβάκος), ο πρωταθλητής μας δεδομένα ανέλαβε και σήμερα αφάνταστα δύσκολο έργο, όμως είχε το καθαρό μυαλό, την αγωνιστική αξία και την τεράστια θέληση για ν’ ανταπεξέλθει τέλεια.

Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές είχε τον τελευταίο λόγο κι έφτασε στο εμφατικό 4-0 σετ, που τον στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Έπεσε στο έδαφος έμπλεος από χαρά, πανηγύρισε έντονα, χαιρέτησε μέσω της κάμερας από τη μετάδοση στο ίντερνετ όλους τους Έλληνες φιλάθλους, ενώ ο Βατσακλής και ο Κωνσταντινόπουλος εμφάνισαν και άπλωσαν τη γνωστή ελληνική σημαία, που «ακολουθεί» εδώ και χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις τις αποστολές. Στους άνδρες την άλλη πρόκριση από το στάδιο 2 κατέκτησε ο Πολωνός Μίλος Ρετζίμσκι (συμπαίκτης του  Γκιώνη στην πολωνική Μπογκόρια) νικώντας με 4-1 σετ τον Ισπανό Αλβάρο Ρόμπλες. Το τουρνουά τελειώνει αύριο Κυριακή και οι επόμενες τρεις προκρίσεις θα δοθούν από το στάδιο 3.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η συνεχόμενη φορά

Όσον αφορά στην εικόνα του αγώνα το 1ο σετ και την ακόμα πιο δυνατή ψυχολογία τα πήρε με ανατροπή ο Γκιώνης. Έχανε 6-2, 9-6 και 10-8 κι αφού ισοφάρισε στα σερβίς του Βανγκ πήρε άλλους δύο πόντους μετά το 10-10 κρατώντας πολύ την μπάλα στο τραπέζι και εκμεταλλευόμενος την επίθεση.

Κράτησε και στη συνέχεια τον καλό ρυθμό κι απέκτησε προβάδισμα με 7-4. Έπιανε καλά το σερβίς, ήταν σταθερός σε άμυνα και επίθεση και με τον Σλοβάκο να κάνει ορισμένα λάθη δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αφήσει χαμένη την ευκαιρία για το 2-0.

Η τακτική απέδιδε και δυσκολεύοντας τον αντίπαλο και με πλασαριστές πλάγιες μπάλες με το backhand ο Γκιώνης προηγήθηκε 5-2 και στο 3ο σετ. Ο Σλοβάκος το μετέτρεψε άμεσα σε 6-5 υπέρ του, αλλά την εικόνα του αγώνα δεν την άλλαξε. Ο πρωταθλητής μας συνέχισε με συνέπεια και αποφασιστικότητα έχοντας πρόβλημα μόνο όποτε επιχειρούσε γρήγορη επίθεση ο αντίπαλος στην τρίτη μπάλα  (μετά το σερβίς), πρόσεξε τα σπιν του και μεγάλωσε το πλεονέκτημα!

Αμφίρροπο ήταν και το 4ο σετ, αλλά ο Γκιώνης ήθελε να τελειώσει άμεσα το έργο του! Έβγαλε τρομερές άμυνες και δύσκολα σπιν και την ίδια ώρα ζόρισε τον αντίπαλο με τις πλάγιες σπρωχτές μπάλες από το «δοντάκι». Έσωσε δύο σετ μπολ, έχασε ένα ματς πόιντ, αλλά αξιοποίησε τη δεύτερη ευκαιρία του για να γράψει μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στη ζηλευτή διαδρομή του στα Προολυμπιακά από το μακρινό 2008 στη Ναντ της Γαλλίας (12-10, 11-5, 11-8, 14-12)

Οι προηγούμενες αναμετρήσεις με τον Βανγκ ήταν σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας. To 2021 στο Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά στην Ντόχα είχε επικρατήσει ο Βανγκ με 4-2 σετ (κι από εκείνο τα ματς είχε προκριθεί στο Τόκιο) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Ντίσελντορφ ο Γκιώνης με 4-3. Ο Βανγκ μπήκε το 2019 στη 16άδα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στο απλό, ενώ ήταν νικητής του ETTU Cup με την Ντζιάλντοβο το 2018.

Ο Γκιώνης μαζί με τον Βατσακλή και τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο παίρνουν απόψε το αεροπλάνο της επιστροφής και μέσω Τουρκίας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 3 τα χαράματα της Κυριακής 19/05.

«ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΒΑΤΣΑΚΛΗ ΠΡΩΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ»

«Ήταν ίσως η πιο συγκινητική πρόκριση στην καριέρα μου! Πρώτη φορά πήγα στον πάγκο και έκλαψα μαζί με τον προπονητή μου! Κάθε φορά που φτάνω σε μία επιτυχία πάντα την αφιερώνω πρώτα στην οικογένειά μου, αλλά αυτή τη φορά θα το αλλάξω για συγκεκριμένο λόγο. Είναι ξεχωριστή η συγκεκριμένη στιγμή, ξεχωριστή η όλη πορεία μας ως εδώ γιατί έχουν γίνει διάφορα πράγματα, γι’ αυτό  αφιερώνω την πρόκριση πρώτα στον προπονητή μου Κώστα Βατσακλή.

Είμαστε μαζί όλον αυτό τον χρόνο και πιστέψαμε απόλυτα στην επιτυχία. Ο κόουτς στάθηκε δίπλα μου σε δύσκολες στιγμές και ήταν ο κύριος παράγοντας, που έμεινα ήρεμος, συγκεντρωμένος και με αυτοπεποίθηση. Έχω προκριθεί τέσσερις φορές από Προολυμπιακά τουρνουά αυτή ήταν η πιο δύσκολη, η πιο ψυχοφθόρα διαδικασία και την κρατάω πιο πολύ. Μετά βεβαίως, αφιερώνω πάλι στην οικογένειά μου, που αποτελεί σταθερό και γερό στήριγμά μου τόσα χρόνια. Ευχαριστώ και την ομοσπονδία και προσωπικά τον πρόεδρο Κώστα Παπαγεωργίου για ό,τι κάνουν», δήλωσε ο Γκιώνης λίγες ώρες μετά την πρόκριση.

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η συνεχόμενη φορά

«ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΨΥΧΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ»

Ο Αθηναίος άσος αναφέρθηκε στη δυσκολία των αγώνων και αποκάλυψε και πρόβλημα τραυματισμού: «Δεν έχω πολλά λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα. Είχα στο μυαλό μου ότι μπορώ να περάσω, αλλά πίστευα ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχω επτά νίκες μέσα σε τρεις ημέρες. Τελικά παρουσιάστηκα γενικά σε πολύ καλή κατάσταση και να προσθέσω για τον σημερινό ημιτελικό ότι από το 2ο σετ και μετά έπαιζα με πρόβλημα τραυματισμού. Πόνεσα στον αχίλλειο μετά από ράλι στο 4-4. Μπόρεσα και συνέχισα δυνατά με ζεστό το πόδι, αλλά τώρα νιώθω ενοχλήσεις γι’ αυτό κανόνισα άμεσα να κοιτάξω το πρόβλημα μετά την επιστροφή μου στην Αθήνα. Φάνηκε πάντως, ότι μερικές φορές η ψυχή παίζει σημαντικό ρόλο».

Ο Γκιώνης απολαμβάνει και το γεγονός ότι με το ταξίδι στο Παρίσι θα μπει στο ολιγομελές κλαμπ των Ελλήνων αθλητών με τις περισσότερες ολυμπιακές συμμετοχές (έξι) «αλλά το θέμα είναι να είμαι γερός μέχρι τότε, γι’ αυτό ελπίζω να μην έχω κάτι σοβαρό στον αχίλλειο. Αν δεν μπορώ να δουλέψω κατάλληλα και να παρουσιαστώ στην καλύτερη κατάσταση στο Ολυμπιακό τουρνουά θα στεναχωρηθώ πολύ. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω και τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο γιατί κάθε μέρα είχα τη φροντίδα του ως φυσικοθεραπευτή. Χτες μετά το 4-3 με τον Ζμουντένκο ήμουν… ερείπιο και ο Γιώργος ήταν μαζί μου το βράδυ για μασάζ και για να με χαλαρώσει κι αυτό ήταν σημαντική βοήθεια».

Ο Παναγιώτης Γκιώνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για 6η συνεχόμενη φορά

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ΦΙΝΑΛΕ»

Αναφορικά με το μέλλον του στη διεθνή σκηνή ο Γκιώνης επανέλαβε την πρόθεσή του ν’ αφήσει σιγά-σιγά την εθνική ομάδα μετά από το Παρίσι. «Ναι, θεωρώ ότι θα είναι ιδανικό το φινάλε. Να μην έχω κάποια ζημιά στον αχίλλειο, να είμαι απόλυτα έτοιμος ν’ αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς και μετά να δώσω χώρο στους νεότερους. Θα πηγαίνω σε ατομικά διεθνή τουρνουά, αλλά θα σταματήσω με την εθνική στις κορυφαίες διοργανώσεις, σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από το πρωί βλέπω ότι μου στέλνουν συγχαρητήρια και πολλά νέα παιδιά και ελπίζω μέσα από αυτή την επιτυχία και ν’ αποκτήσουν γερό κίνητρο ήδη ταλαντούχοι νεαροί μας και ν’ αρχίσουν άλλα παιδιά ν’ ασχολούνται με το πινγκ πονγκ».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ETTU

Μετά κι από την απονομή του βραβείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ETTU) για την ολυμπιακή πρόκριση ο Γκιώνης μίλησε και στην ιστοσελίδα της ETTU. «Αυτό στο Σαράγεβο ήταν το πιο δύσκολο τουρνουά πρόκρισης για μένα. Πρώτον, λόγω της ηλικίας μου κι έπειτα επειδή είχα μια πολύ δύσκολη σεζόν πίσω μου. Τα τελευταία δύο χρόνια, υπέφερα από πολλούς τραυματισμούς. Αναγκάστηκα να σταματήσω για τέσσερις μήνες, στη συνέχεια για πέντε.

Ήμουν εκτός κατάταξης και οι πιθανότητές μου να είμαι με αυτό το κριτήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πολύ λίγες. Προσπάθησα με τα τουρνουά να πάρω πόντους, αλλά δεν μπόρεσα να προλάβω», εξήγησε ο πρωταθλητής μας και συμπλήρωσε: «Είχαμε πολύ αγχωτικές μέρες εδώ και μπορώ να πω ότι αυτό ήταν το πιο συναισθηματικό τουρνουά για μένα. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν η μόνη μου ευκαιρία, ετοίμασα μια καλή στρατηγική με τον προπονητή μου Κώστα Βατσακλή. Πέρασα αρκετό χρόνο στο Ντίσελντορφ για προπόνηση. Πάνω απ’ όλα, η εμπειρία με δίδαξε ότι πρέπει να διώχνεις το άγχος- διαφορετικά, το να παίζεις επτά αγώνες σε τρεις ημέρες είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή».

Για τον αγώνα με τον Βανγκ, «που όλοι περίμεναν ότι θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια», όπως έγραψε η ETTU ο πολύπειρος άσος τόνισε: «Ήμασταν 50-50. Ωστόσο, απέναντι στον Zμουντένκο, αντιμετώπισα ένα πιο δύσκολο παιχνίδι. Ήταν ο τρίτος αγώνας της ημέρας χθες, και πριν από αυτόν, είπα στον προπονητή μου ότι δεν είχα πια τη δύναμη. Σήμερα, ένιωσα καλύτερα, και ο τελευταίος αγώνας για τα εισιτήρια στο Παρίσι απλά εξαφάνισε όλη την κούραση».

Με βάση και την πρόκριση του νεαρού Πολωνού Μίλος Ρετζίμσκι το πρώτο θέμα στο site ettu.org είχε τον ευρηματικό τίτλο: «Μερικά νέα και μερικά παλιά… Ρετζίμσκι και Γκιώνης προκρίνονται για το Παρίσι 2024». Τέλος, από το στάδιο 2 των γυναικών τις πρώτες προκρίσεις για το Παρίσι πήραν σήμερα η Άννα Χέρσεϊ από τη Μ. Βρετανία και η Μπριτ Έρλαντ από την Ολλανδία.

: Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό