33.2 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κορονοϊός lockdown: Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι αλλάζει από σήμερα []

Ειδήσεις Ελλάδα

Κορονοϊός lockdown: Σε ισχύ τέθηκε στις 6:00 π.μ. το πρωί της Δευτέρας η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κορονοϊός lockdown: Από σήμερα το πρωί, όλοι οι πολίτες που θέλουν να κυκλοφορήσουν για να πάνε στις δουλειές τους, να επισκεφτούν τον γιατρό ή να ψωνίζουν είδη πρώτης ανάγκης από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και φούρνους ή πρατήρια καυσίμων θα πρέπει είτε να έχουν μαζί τους την ειδική φόρμα, είτε να έχουν στείλει το απαραίτητο μήνυμα στον αριθμό 13033 είτε να έχουν στην κατοχή τους μια χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Την ίδια ώρα, όσοι κυκλοφορούν στο δρόμο θα πρέπει να έχουν επίσης μαζί τους την ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους. Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα //forma.gov.gr  που ενεργοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Πώς κυκλοφορούν οι πολίτες

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Πώς γίνεται ο έλεγχος – Τι οφείλουν να κάνουν οι πολίτες – Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη:

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.
Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
Επίσης από σήμερα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6  που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση: Αυτά είναι τα έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης πολιτών – Πώς θα τα συμπληρώσετε

Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ΕΛ.ΑΣ.: Σήμερα συστάσεις κι ενημέρωση, από αύριο πρόστιμα – «Συμμορφώνονται οι πολίτες»

Η αστυνομία βρίσκεται από το πρωί στους δρόμους και εκτελεί συνεχείς ελέγχους σε οδηγούς και επιβαίνοντες για το αν έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα που δικαιολογούν το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός σπιτιού. Μπλόκο για ελέγχους έχει στηθεί από την αστυνομία και στην λεωφόρο Κηφισού στην γέφυρα Καλυφτάκη με αποτέλεσμα να παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση στο ρεύμα ανόδου, η οποία λίγο πριν τις 7:30 ξεκινούσε από το ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας. Ανάλογη εικόνα και στην Αττική Οδό όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος είχε ενημερώσει την Κυριακή ότι η επιτήρηση για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα γίνεται και με τη χρήση drones καθώς και ελικοπτέρων, τόνισε το πρωί μιλώντας στον Ant1 ότι τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και οι πολίτες δείχνουν ότι συμμορφώνονται. Ερωτηθείς σχετικά πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες στα όργανα της τάξης και μέτρα αυτοπροστασίας. Τόνισε επίσης ότι διοικητικά πρόστιμα θα επιβάλλονται στους πολίτες εφόσον παραβιάζουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όταν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι αυτόφωρης διαδικασίας και ξεκαθάρισε ότι θα πληρώνονται όπως οι κλήσεις.

Εξάλλου στον Ant1 εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θόδωρος Χρονόπουλος ο οποίος τόνισε ότι σήμερα οι αστυνομικοί θα προχωρούν κυρίως σε συστάσεις και ενημέρωση αλλά από αύριο Τρίτη θα προχωρούν κανονικά στην επίδοση προστίμων.

Για ποιους δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό